Uitgevers en bibliotheken eindelijk akkoord over ebooks

0

Na een periode van veel overleg tussen uitgevers en bibliotheken is er nu een akkoord bereikt over het aanbieden van ebooks in de Nederlandse openbare bibliotheken. Uitgevers zullen individueel benaderd worden door NBD Biblion om ebooks in te kopen, die vervolgens geleverd worden aan Stichting Bibliotheek.nl via het nieuwe digitale platform dat uitgevers en boekverkopers gezamenlijk ontwikkelen.

‘Het is de bedoeling dat de inkoop van e-boeken gaat leiden tot een significant aanbod van algemene literatuur op korte termijn. Het is onze verwachting dat er vanaf medio dit jaar uitleningen kunnen plaatsvinden, zowel binnen het basislidmaatschap van de bibliotheekleden als daarbuiten tegen een (geringe) extra vergoeding. De bekostiging van de infrastructurele basisvoorziening zal plaatsvinden vanuit de reeds beschikbare VOB-omslaggelden,’ aldus Ap de Vries, directeur van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB).

Een algemene afspraak rondom ebooks kon er niet worden gemaakt, wat betekent dat het samenwerkingsverband NBD Biblion met individuele uitgevers afspraken moet gaan maken rondom de levering van ebooks aan Stichting Bibliotheek.nl, die op haar beurt zorg draagt voor de toegang tot de ebooks.

De afspraak tussen de bibliotheken en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) kent een lange geschiedenis. In juli 2011 leek het er nog op dat gesprekken tussen beide partijen op niets zouden uitlopen, omdat de GAU voorrang gaf aan de ontwikkeling van het digitale platform.

Vorig artikelNokia Reading: nieuwe lees-app voor Windows Phone
Volgend artikel10 ereader-apps voor Windows Phone

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in