Looktel: handig visueel hulpmiddel

0

Herinner je je de Intel Reader nog? Een apparaat dat met behulp van tekstherkenningssoftware gedrukte tekst omzet in spraak. Het apparaat was nogal duur, maar binnenkort kan je hetzelfde gewoon met je smartphone.

Een Amerikaans bedrijf genaamd Looktel is bezig met het ontwikkelen van herkenningssoftware voor Windows smartphones. Net als bij de Intel Reader kun je tekst uit een krant, tijdschrift of boek gemakkelijk om laten zetten naar spraak. Maar de software doet meer dan dat. Het belooft een handig hulpmiddel te worden voor slechtzienden en blinden.

De software is nu in bèta-versie en biedt enkel ondersteuning voor Engelstalig gebruik. Looktel maakt van je smartphone een geavanceerd visueel hulpmiddel. De software kan via de camera op je smartphone verpakkingen herkennen, tekst op die verpakkingen voorlezen, gebouwen herkennen en billboards en winkelnamen voorlezen. Ook kun je met behulp van stickers met een soort barcode erop objecten labellen en ze zo laten herkennen door je smartphone.

Daar houdt de functionaliteit nog niet mee op, want de software biedt ook de mogelijkheid tot hulp op afstand: iemand kan meekijken met behulp van een combinatie van live video, foto’s, GPS, en ingebouwde Google Maps. Verder is het laten voorlezen van tekst erg eenvoudig. Looktel kan foto’s omzetten in tekst, maar ook direct vanuit de videomodus tekst voorlezen, waar je de telefoon maar naar toe richt. Binnenkort zal de software ook aan kunnen geven of je bijvoorbeeld het huis van een vriend of vriendin hebt bereikt, of dat je op je werkplek bent aangekomen.

Het is nog niet bekend of Looktel op termijn ook Nederlands zal ondersteunen. Toch ziet de techniek er veelbelovend uit. Voor blinden en slechtzienden, maar ook voor dyslectici en mensen met aandoeningen waardoor het geheugen of richtingsgevoel aangetast is.

(Via: Engadget.)

Vorig artikelHet belang van een goede kaft
Volgend artikelBeleggen in digitaal lezen
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in