Microsoft begeeft zich op ebookmarkt

0

Microsoft start samen met de Amerikaanse boekhandelsketen Barnes & Noble een dochteronderneming op, die de activiteiten van de Nook-divisie verder zal ontplooien. Door de ebookwinkel van Barnes & Noble te integreren in het Windows 8-besturingssysteem, wil de softwarereus zich gaan profileren op de ebookmarkt.

Barnes & Noble wordt meerderheidsaandeelhouder (82,4 procent), maar Microsoft investeert 300 miljoen dollar en krijgt daarmee een belang van 17,6 procent in de dochteronderneming, die bij gebrek aan een naam NewCo wordt genoemd. Het nieuwe bedrijf gaat zich ontfermen over de Nook-divisie en over de educatieve afdeling College – Barnes & Noble’s tegenhanger van Apple’s digitale studieboekenplatform. Als onderdeel van de deal zal Barnes & Noble’s ebookwinkel geïntegreerd worden in het Windows 8-besturingssysteem, in de vorm van Nook-apps.

Consumenten hebben op deze manier wereldwijd toegang tot de ebooks van Nook via apparaten die op Windows 8 draaien. Dat geldt ook voor Nederland, waar Barnes & Noble momenteel bezig is een aansluiting te verkrijgen bij het Centraal Boekhuis voor de levering van ebooks.

Enerzijds komt de samenwerking tussen Microsoft en Barnes & Noble als een verrassing. Vorig jaar heeft Microsoft namelijk geëist om de import van de Nook stop te zetten, omdat de ereader verschillende patenten van Microsoft zou schenden. Nu beide partijen met elkaar in zee gaan, komt er een einde aan deze patentenoorlog. Dat Barnes & Noble zijn Nook-afdeling afsplitst, is dan weer minder verwonderlijk. CEO William Lynch gaf in januari al te kennen dat het bedrijf dit overwoog.

Microsoft is geen nieuwkomer in de wereld van ebooks. Al in 2000 begon het met het programma Reader en het bestandsformaat .lit. Het einde van Reader en het bijbehorende bestandsformaat werd vorig jaar aangekondigd.

(Via: CNET)

Vorig artikelDe Pers maakt deze zomer volwaardige digitale doorstart
Volgend artikelStreaming ebooks voor bibliotheekleden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in