Verkoop Nederlandse ebooks in de lift

0

Volgens cijfers van GfK werden er in de eerste vier maanden van dit jaar in Nederland bijna 100.000 ebooks verkocht. Het aantal verkochte ereaders in die periode kwam op 23.000 uit.

In de maanden januari tot april betaalde de Nederlandse consument gemiddeld 250 euro voor een ereader. Met een prijs van 11 euro liggen de gemiddelde ebookprijzen daarbij nu zo’n 2 euro lager dan de prijs van papieren boeken. GfK meldde verder dat er over de afgelopen acht maanden in totaal 50.000 ereaders zijn verkocht.

GfK maakte de cijfers vandaag bekend op het GfK Reality Check seminar over ereading. GFK meent dat de gebruiksvriendelijkheid van ebooks en ereaders cruciaal is voor de ontwikkeling van de markt. De consument moet ebooks gemakkelijk kunnen downloaden en lezen. De verwachting is dat de komst van tablets als de iPad voor een stijging van ebookverkopen zal zorgen. Het onderzoeksbureau denkt dat er tegen het eind van 2010 twee keer zoveel tablets als ereaders verkocht zijn in Nederland, met in totaal 250.000 tablets. GfK onderzocht verder hoe het zit met de koopintentie van Nederlanders. Op dit moment heeft ongeveer 7 procent van de Nederlanders de intentie een ereader en ebooks te kopen.

Ter vergelijking: in de eerste vier maanden van dit jaar werden er 14,5 miljoen gedrukte boeken verkocht. Ten opzichte van die cijfers lijkt het aantal verkochte ebooks van bijna 100.000 nog erg weinig. Maar toch is er al een aardige groei te bespeuren. Volgens eerdere cijfers van GfK werden over heel 2009 nog 110.000 ebooks verkocht. Met de groei die nog verwacht wordt dit jaar kan het totale aantal verkochte Nederlandse ebooks in 2010 wel eens rond de half miljoen uitkomen.

(Via: Inct en @jsnoeren en @ebnewwwz.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in