Is non-lineair lezen de toekomst voor het digitaal lezen van non-fictie ?

0

In een editoriaal dat eerder vandaag op de website Publishing Perspectives verscheen, schrijft Kirk Bowe van het Britse TradeMobile dat ebooks die geen toegevoegde waarde hebben ten opzichte van hun gedrukte varianten ten dode opgeschreven zijn. Volgens Bowe moet je de lezer met behulp van digitale toepassingen in ebooks voorzien van alle denkbare vormen van achtergrondinformatie, waardoor ze zich écht kunnen verdiepen in de wereld van hun favoriete auteurs.

Dat is wat de Britse app-ontwikkelaar TradeMobile tracht te doen met de ‘BeyondTheStory’-applicatie. Zo introduceerde het bedrijf vorige maand de Kings & Queens-app, in samenwerking met HarperCollins. Die iPhone- en iPad-applicatie bevat het volledige nieuwe boek van historicus David Starkey (getiteld ‘Crown and Country’) over de geschiedenis van de Britse monarchie van vroeger tot nu, en is aangevuld met digitale tijdslijnen, familiestambomen, routemaps, vroege drafts, foto’s, videomateriaal met toelichting van de auteur… Via deze applicatie was het zelfs mogelijk om het huwelijk van Prince William en Kate Middleton live te streamen.

Je kan als lezer bijvoorbeeld een tijdslijn raadplegen, op een specifiek historisch evenement klikken, David Starkey laten vertellen wat er toen precies gebeurd is, de locatie van het gebeuren opvragen op een map, zien welke plaats de protagonist inneemt op de stamboom van de Britse Koninklijke familie… En daarna kan je de desbetreffende paragraaf van Starkey’s boek lezen, die de context van de gebeurtenis kadert. Als lezer kies je met andere woorden zelf ‘welk pad je bewandelt doorheen David Starkey’s driedimensionale vertelling’, aldus Kirk Bowe.

‘De opzet van het BeyondTheStory-platform is de lezer dichter bij de auteur brengen, en een ervaring creëren die de stijl en content van de auteur het best exposeert, met behulp van waardige supplementaire digitale content die de context ondersteunt’, vertelt Bowe. ‘Dit is een mogelijke manier voor uitgevers om zich in het digitale tijdperk te differentiëren.’

Deze vorm van ‘non-lineair digitaal lezen’ zou wel eens leerzamer en aangenamer kunnen zijn dan het lezen van een gedrukt non-fictieboek met voetnoten, bijlagen en indexen. Of wat denkt u?

(Via: Publishing Perspectives)

Vorig artikelComputex 2011 schiet uit startblokken
Volgend artikelRolling Stone-uitgever geen voorstander van iPad-magazines

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in