Nieuwe tegenslag voor Google in scan-rechtszaak

0

De nog immer voortslepende rechtszaak tussen Google en auteurs rondom het door Google massale scannen van boeken heeft een nieuwe wending gekregen. De rechter die over de zaak gaat, oordeelde deze week dat drie individuele auteurs en de landelijke auteursvereniging Author’s Guild alle getroffen auteurs kunnen vertegenwoordigen. Google wilde het tegendeel bereiken, met als reden dat de zaak te complex zou worden wanneer alle auteurs in een enkele rechtszaak gebundeld zouden worden.

Meer dan een jaar geleden trok rechter Denny Chin de stekker al uit een eerdere poging tot het bereiken van een schikking tussen auteurs en Google. De auteurs beschuldigen Google ervan inbreuk te hebben gemaakt op het auteursrecht door miljoenen boeken in te scannen voor gebruik in de zoekmachine.

Volgens Google is de groep auteurs die genoegdoening willen te groot en zijn de betreffende boeken te divers om alles in een zaak te behandelen. Zo beargumenteert het bedrijf dat ‘fair use’ bij een kookboek heel anders ligt dan bij een roman. Daarnaast stelt Google na onderzoek dat 58 procent van de auteurs niets tegen Google’s scanpraktijken heeft.

Rechter Chin verwierp deze argumenten echter en geeft aan dat de boeken best tegelijkertijd in subgroepen behandeld kunnen worden, en dat het feit dat sommige auteurs geen genoegdoening willen geen reden is waarom de betreffende auteurs die dat wel willen niet de hele groep auteurs zouden kunnen vertegenwoordigen.

Voor de auteurs betekent deze uitspraak een overwinning, omdat ze bij een tegengesteld oordeel individueel hadden moeten opdraaien voor de kosten van een rechtszaak tegen Google.

(Via Ars Technica)

Vorig artikelUtrechtse school vervangt studieboeken door iPads
Volgend artikelNieuwe Stephen King voorlopig niet als ebook te koop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in