Geen BTW bij ebookwinkel

0

Studon.nl heeft een actie bedacht waarbij de BTW op ebooks achterwege gelaten kan worden. Ebooks zullen vanaf buitenlandse servers geleverd gaan worden. De BTW wordt als korting verrekend.

In Nederland geldt op ebooks het hoge BTW-tarief van 19%. Op fysieke boeken is echter het lage tarief van 6% van toepassing. Dat is natuurlijk een kromme redenatie en komt de verspreiding van ebooks niet ten goede. Het zal waarschijnlijk nog wel een tijdje duren voordat dit rechtgetrokken kan gaan worden.

Ondertussen heeft ebookwinkel Studon.nl een ludieke actie bedacht om onder het hoge BTW-tarief uit te komen: ebooks zullen vanaf een buitenlandse server worden gedistribueerd naar de Nederlandse koper.

Bij goederen die van buiten de EU worden geleverd, wordt de BTW over de douanewaarde geheven. Aangezien er geen fysieke goederen zijn bij de verkoop van ebooks, vervalt de heffing aan de grens en kunnen de ebooks zonder BTW geleverd worden.

De ebooks worden voorlopig met een korting van 19% aangeboden. Omdat op ebooks de vaste boekenprijs niet van toepassing is, mogen er kortingen gegeven worden. De vaste boekenprijs verbiedt namelijk het geven van kortingen op boeken. Louis Smit van Studon.nl hoopt dat met deze actie de discussie over de verlaging van het wettelijke BTW tarief op alle digitale media naar 6% verder wordt aangewakkerd.

Vorig artikelKort ereader nieuws van 30 juni 2009
Volgend artikelKindlelancering in Europa vertraagd door telecombedrijven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in