Liquavista een Eindhovens bedrijf ontstaan uit Phillips werkt aan een nieuwe techniek voor ereaders: electrowetting. Met olie en water zou een scherper contrast op te roepen zijn dan met eInk.
Electrowetting werkt in eerste instantie net als eInk. Door de spanning te veranderen op het oppervlak verandert de samenstelling van dat oppervlak. Het verschil is dat electrowetting werkt met vloeistoffen. Electrowetting zou sneller opbouwen dan eInk en meer contrast bieden.
Vice-president engineering Eric Derckx legt de werking als volgt uit:
“Iedere pixel is gevuld met water en een zwarte olie. Het waterafstotende oppervlak van iedere pixel is bedekt met de zwarte olie, die het erop vallende licht absorbeert. Dat is de zwarte toestand. Onder invloed van een elektrische spanning op de pixel trekt het oppervlak het water aan, waardoor de olie aan de kant wordt geduwd door het water. Hierdoor wordt de pixel transparant. Opvallend licht wordt dan door een reflector weerkaatst met zeer hoge efficiĆ«ntie. Dat is de witte toestand. Eventueel kan een kleurenversie electrowetting scherm worden gemaakt met een kleurenfilter bovenop dezelfde pixels.”
Als voordelen van dit scherm noemt Derckx dat er geen achtergrondverlichting nodig is, zoals bij LCD-schermen, een hogere reflectiviteit en contrastratio en ook een hogere verversingssnelheid waardoor op den duur misschien het afspelen van video mogelijk kan worden.
De verwachting is dat de eerste schermen rond 2011 op de markt zullen komen. De eerste apparaten die dit scherm zouden moeten gaan gebruiken, zijn ereaders. Inmiddels zijn er al demonstratiemodellen die de komende maanden getoond gaan worden.
Electrowetting in actie:
Ter vergelijking hier schematisch hoe eInk werkt:
(Via: Bright.)
Update: ander filmpje voor eInk in het artikel gezet.