UK: derde deel ebookbestsellers duurder dan papieren boek

0

Bij ongeveer een derde deel van de bestsellers op de Britse site van Amazon betalen lezers meer voor het ebook dan voor de papieren versie. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Daily Mail.

Zo kost de nieuwste J.K. Rowling bij Amazon.co.uk £11,99 als ebook, terwijl voor de hardback-versie £9 moet worden neergelegd. The Chronicles Of Downton Abbey, een boek bij de populaire tv-serie, gaat voor £12.99 in digitale vorm over de toonbank, waar de papieren versie £10 kost.

Volgens de krant kost de productie van ebooks een uitgever in de praktijk zo’n 5 procent minder dan die van papieren boeken. Wel is het zo dat de BTW op ebooks een stuk hoger is dan de BTW op boeken van papier, wat de prijsverschillen deels kan verklaren.

Tom Tivnan van de Britse site The Bookseller vindt echter dat ebooks standaard £2 tot £3 goedkoper zouden moeten zijn. “Als je The Casual Vacancy voor £10 op papier kan krijgen, zouden uitgevers de digitale variant voor £7-£8 moeten verkopen.

Vooral bij non-fictie zijn de prijsverschillen het grootst. HarperCollins, die titels in dat segment uitgeeft, stelde tegenover de Daily Mail als reactie: “Ons werk als uitgevers is om de delicate balans op te zoeken tussen het goed instellen van de prijs voor de consument, en tegelijkertijd de belangen van de auteur te behartigen.”

Little Brown, de uitgever die J.K. Rowlings nieuwste werk uitgeeft, stelt dat het prijsverschil komt doordat Amazon ervoor kiest de hardback-versie af te prijzen van £20 voor £9.

(Via Daily Mail)

Vorig artikelPaperwhite-techniek van Amazon uitgelegd in video
Volgend artikelNieuwe ebookuitgeverij Lazare richt zich op backlist Nederlandse auteurs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in