CPNB komt in actie tegen ebookgeschenk Boekenweek

0

Gisteren werd bekend dat ebookkopers tijdens de Boekenweek 2011 een alternatief boekenweekgeschenk kunnen krijgen. Op initiatief van PixelPerfect schrijft Lydia Rood een ebook dat gratis verstrekt zal worden onder kopers van ebooks en ereaders. De CPNB, de officiële organisator van de Boekenweek, zit echter niet te wachten op dit initiatief en dreigt met stappen.

Volgens Boekblad zal de CPNB het initiatief van PixelPerfect “hard afstraffen”.

Boekblad sprak met Van Nispen, de directeur van de CPNB, die het verwarrend vindt dat Peter de Ruiter van PixelPerfect de link met de Boekenweek legt. “Dit kan gewoon niet. Hij kan niet als een freerider meerijden op de naam van de Boekenweek. Wij zijn enige die recht hebben op deze naam. De Boekenweek is van het vak en het is niet de bedoeling dat een individuele partij er geld aan verdient. Ieder initiatief dat het vak beter maakt, omarmen we, maar je kunt niet met een merk aan de haal gaan.”

Het CPNB wil zelf ook met een ebookgeschenk gaan komen, maar het is nog niet duidelijk of dat op tijd lukt voor de Boekenweek van 2011. Volgens Van Nispen is dit een “gecompliceerd en grootschalig project dat voor alle partijen goed in elkaar moet zitten”. Het CPNB zal het officiële standpunt van de organisatie vandaag aan initiatiefnemer Peter de Ruiter kenbaar maken.

De Ruiter laat in een reactie weten “het te betreuren dat Eppo van Nispen van CPNB hem in Boekblad een ‘freerider’ noemt omdat hij een gratis ebookgeschenk ter beschikking stelt tijdens de boekenweek”. De Ruiter brengt het ebookgeschenk voor eigen rekening en risico uit en pleegt daarmee “een investering in cultuurgoed en de toekomst van de boekhandel”. Hij heeft het CPNB in oktober herhaaldelijk aangeboden samen te werken bij de ontwikkeling van een dergelijk ebookgeschenk, maar daar is nooit op gereageerd.

Van Nispen gaat volgens De Ruiter voorbij aan het feit hij de boekhandel aan de kassa wilt laten profiteren van de hoge vlucht die het lezen van ebooks neemt. Eerder dit jaar bracht hij om die reden ook de eBookstick uit, een usb-stick met 5 ebooks, die in de boekhandel wordt verkocht.

Vorig artikelGoogle Editions eind van de maand van start
Volgend artikelBijna helft ebooklezers wil geen papieren boeken meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in