Het ebook heeft al een vaste plek ingenomen in de Nederlandse boekenmarkt. Steeds meer uitgevers bieden hun titels digitaal aan. Maar er zijn natuurlijk ook uitgeverijen die nog geen ebooks aanbieden. Hoe is de beschikbaarheid van ebooks in Nederland? Hoeveel bestsellers zijn er beschikbaar als ebook?
De webwinkel eBook.nl houdt bij hoeveel titels uit de top-60 bestverkochte boeken als ebook
verkrijgbaar zijn. Deze week staan er 39 titels in de lijst die ook aangeboden worden als ebook. In de top-10 bestverkochte fictie boeken zijn 8 titels opgenomen die ook als ebook beschikbaar zijn. De twee titels die niet als ebook aangeboden worden zijn Het negende schrift van Maya van Isabel Allende en uitgegeven door Wereldbibliotheek en Aleph van Paulo Coelho die wordt uitgegeven door De Arbeiderspers. Waarom worden deze titels niet aangeboden als ebook? eReaders.nl vroeg het aan de uitgeverijen.
Uitgeverij Wereldbibliotheek heeft tot op heden nog geen ebooks uitgegeven. De uitgeverij laat weten dat het uitgeven van ebooks nog in ontwikkeling is bij Wereldbibliotheek. Uitgever Koen van Gulik: “Het negende schrift van Maya van Isabel Allende zal in het voorjaar van 2012 ook als ebook verkrijgbaar zijn.” De Arbeiderspers heeft wel al meerdere ebooks uitgeven zoals De verdovers van Anna Enquist dat eveneens in de top-10 staat. Lex Jansen, uitgeefdirecteur van Arbeiderspers/Balans legt uit: “We zijn met het agentschap dat Coelho vertegenwoordigt in gesprek over de rechten. Zodra we dat hebben afgerond zullen alle Coelho titels als e-book verschijnen.” Op het moment is alleen de titel De winnaar staat alleen van Coelho als ebook verkrijgbaar.
Het gaat dus de goede kant op met de verkrijgbaarheid van ebooks in Nederland. De enige titels uit de fictie top-10 die niet verkrijgbaar zijn als ebook worden dit in de toekomst wel. Aangezien er al aardig wat Nederlandse ebooks worden aangeboden wordt het langzamerhand tijd voor een aparte bestsellerlijst voor ebooks. In de VS zijn er al drie kranten die een ebook-bestsellerlijst publiceren, The New York Times, USA Today en sinds gisteren ook de Wall Street Journal.