Uitgeverij HarperCollins zet in op eigen ebookverkoop

0

In een digitale wereld is het voor uitgevers steeds makkelijker om zelf de relatie met de klant op te zoeken. Dat moet ook de grote internationale uitgeverij HarperCollins hebben bedacht, want het verkoopt vanaf nu zelf ebooks en heeft ook een eigen ebook-app gelanceerd: de HarperCollins Reader.

De uitgever begint, bij wijze van experiment, met de verkoop van ebooks uit de populaire Narnia-reeks van de Britse schrijver C.S. Lewis. In de toekomst zal een groot deel van het complete fonds van de uitgeverij op de eigen website te koop zijn. Via de app kunnen klanten van de uitgeverij de boeken eenvoudig lezen. Het is voor het eerst dat HarperCollins direct, zonder tussenpartij, boeken verkoopt aan lezers.

Ook andere uitgevers, zoals Penguin, zoeken de directe klantrelatie steeds meer op door zelf hun eigen ebooks te gaan verkopen.

Moeten ebookverkopers als Amazon, maar ook Kobo, Bol en eBook.nl vrezen dat meer uitgevers zelf ebooks gaan verkopen en dus klanten proberen weg te snoepen bij ebookwinkels? Vooralsnog waarschijnlijk niet, aangezien veel (kleinere) uitgevers simpelweg niet de mogelijkheden hebben om zelf een eigen app te ontwikkelen, laat staan een compleet ecosysteem voor het lezen van ebooks. Bovendien is de naam van een uitgever over het algemeen een stuk minder bekend dan die van een retailer. Het is wel te verwachten dat meer uitgevers met sterke merken – zoals Narnia – met de verkoop van ebooks gaan experimenteren.

De boeken van HarperCollins zijn overigens voorzien van Adobe DRM, de app is gemaakt door Bluefire.

Vorig artikelAmazon begint digitaal literair tijdschrift
Volgend artikelEreaders en tablets toegestaan tijdens opstijgen en landen
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in