Sony ereaders slechtste product van 2009

0

December is traditiegetrouw de maand van de lijstjes. De website besteproduct.nl heeft 50 experts naar het meest tegenvallende product van 2009 gevraagd. Het antwoord luidde bijna eensgezind de Sony ereaders. Meest gehoorde klachten: prijzig, weinig ebooks en niet erg functioneel.

De vakjury bestond onder meer uit Annemarie Korevaar van Computer Idee, Jeroen Geelhoed van PC Consument en Merijn de Boer van Gadget.blog.nl.

Korevaar zei dat ereaders het wel zouden gaan worden, maar dat ze nu nog te duur zijn, er te weinig content is en dat het overzetten van ebooks lastig is zonder wireless toegang. De ereader is voor haar een geval van “nog-even-niet”.

Het argument “te weinig content” ligt natuurlijk iets genuanceerder. Er is sinds augustus, sinds Bol.com met ebooks begon, steeds meer digitale content beschikbaar voor de ereader. Toen vroeger de eerste mp3-spelers op de markt kwamen, was er ook weinig content. Hetzelfde geldt ook voor de Blu-Ray DVD-spelers. Maar is een gebrek aan content een fout van het apparaat?

Ook in de overige twee argumenten zit zeker een kern van waarheid: de ereader is aan de prijzige kant en overzetten van ebooks levert nogal wat problemen op, zoals op het forum nog altijd blijkt.

Geelhoed zegt:

Hoewel veel mensen er al bij zweren, zul je mij niet snel zien met een eBook Reader. Ik blijf trouw aan het papieren boek, zolang ik kan. Noem het ouderwets, maar zolang ik een koffer met boeken mee kan nemen op vakantie, doe ik dat. Ook al is de Sony Reader wel een hele mooie gadget.

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om een ereader mee te nemen in plaats van een extra koffer met boeken. De vraag is of de ereader een slecht product is, omdat een jurylid aan papieren boeken hecht.

De Boer noemt de ereader een onbenullig apparaat. Hij stelt dat een klacht richting de Europese Commissie omtrent uitbuiting door het apparaat zelfs zou kunnen leiden tot een verkoopverbod. De hoofdredacteur van het Gadgetblog gaat nog verder en noemt de ereader consumentenbedrog van de ergste soort. Als voorbeeld noemt hij daarbij een fotolijstje van €20 uit China dat veel meer functionaliteit heeft en waarop je bijvoorbeeld video kan afspelen en kleuren kan weergeven.

De Boer gaat hiermee voorbij aan het feit dat ereaders tot nog toe slechts ontworpen zijn om ebooks op te lezen en dat het single-purpose apparaten zijn. Ereaders voeren de functie waarvoor ze gemaakt zijn goed uit: mensen laten lezen van een scherm zonder vermoeide ogen te krijgen. De ereaders van 2009 zijn nog niet ontworpen om video af te spelen.

De LCD-techniek is al een stuk verder ontwikkeld dan eInk en daardoor ook een stuk goedkoper te produceren. Best kans dat met de huidige snelheid van de technologische ontwikkelingen de ereader volgend jaar op deze site als beste product uit de bus springt.

Overigens staan op nummer 1 en 2 als beste en één-na-beste product de iPhone en de HTC Hero, die op Android draait. Dit zijn twee apparaten waarmee je, met de juiste applicaties, prima ebooks kunt lezen.

(Via: Beste product.)

Vorig artikelRode Kruis deelt ereaders uit aan ouderen
Volgend artikeliRex Technologies krijgt erkenning voor design iRex DR1000S

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in