Volgens een rapport van onderzoeksbureau Lumos Research is het gebruik van Canadese bibliotheken het afgelopen decennium met 45 procent gestegen. De opleving van de bibliotheken wordt voor een groot deel toegeschreven aan de digitalisering, die vooraf door velen juist als bedreiging werd gezien.
De gemiddelde uitleningen per hoofd van de bevolking groeiden in Canada van 16,6 naar 24,1. Het gebruik van elektronische databases liet een verdubbeling zien en het aantal bezoeken naar de websites en online catalogus van bibliotheken vervijfvoudigde ten opzichte van tien jaar geleden.
Volgens Guy Berthiaume, directeur van de Grande Bibliothèque van Montreal, hangt het succes van een bibliotheek af van het aanpassingsvermogen aan de tijd. De bibliotheek van Montreal heeft nu 200.000 titels als ebook beschikbaar voor leden. Een uitbreiding van dat aantal staat in de planning. Hoewel de ebooks met een muisklik vanuit huis opgehaald kunnen worden, bezoeken toch nog veel mensen de bibliotheek.
Die bezoekers komen niet meer alleen voor de boeken. Berthiaume: “We zijn meer dan rijen met boeken, we hebben een cultureel programma, elektronica.” De Grande Bibliothèque was, net als steeds meer nieuwe mega-bibliotheken, gebouwd als ontmoetingsplaats. Niet alleen om te lezen, maar ook voor studiegroepen, tentoonstellingen en lezingen. Volgens Berthiaume zijn bibliotheken een van die zeldzame “derde plekken”, gratis voor het publiek en weg van huis en het werk.
De Grande Bibliothèque opende in 2005 en heeft nu 286.000 actieve leden en drie miljoen bezoekers per jaar. In andere grote Canadese steden bestaan ook plannen om van dergelijke grote bibliotheken te bouwen.
Zolang bibliotheken zich aanpassen aan nieuwe technologieën en ruimte bieden voor ontmoeting, blijven ze een belangrijke rol spelen in gemeenschappen, verwacht Berthiaume. “Wanneer we onszelf als rijen met boeken definiëren, zou de toekomst wellicht bedreigend zijn.”
(Via: The Record.)