Apple’s weigering van Sony Reader-app zorgt voor discussie

0

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Apple de ebook-applicatie van Sony zou hebben geweigerd omdat de verkopen van ebooks in de app niet via Apple zouden gaan. Van verschillende kanten kwamen er vervolgens reacties en ook werd het bericht door sommige bronnen tegengesproken of genuanceerd. Een overzicht van de reacties en ontwikkelingen.

De New York Times bracht het nieuws na een gesprek met het hoofd van de afdeling digitaal lezen bij Sony. Hij vertelde dat Apple wil dat aankopen die vanaf nu in een applicatie gedaan worden via Apple gaan, zodat het bedrijf 30 procent van de verkoop kan incasseren.

Naar aanleiding van deze uitspraak werd door velen gedacht dat het ging om een nieuwe regel die Apple aan boekverkopers zal opleggen. In de huidige regels van de App Store is echter al te lezen dat “apps die een ander systeem dan de ‘In App Purchase API’ gebruiken om content, functies of diensten te kopen geweigerd zullen worden”.

Apple kwam dan ook vrij snel met een reactie. Een woordvoerder meldde dat het bedrijf de regels niet had aangepast: “We vereisen nu dat wanneer een app de mogelijkheid biedt ebooks buiten de app om te kopen, dat deze zelfde optie ook beschikbaar is voor klanten in de app zelf met ‘in-app’-aankopen.” Hiermee lijkt het erop dat Apple de regels vanaf nu strenger wil naleven en dat een aantal aanbieders van ebook-apps een probleem hebben.

Verschillende bestaande apps, zoals Kindle van Amazon, leiden klanten nu namelijk voor aankopen door naar de browser, waar vervolgens de ebooks aangeschaft kunnen worden, waarna deze boeken automatisch naar de app verzonden worden. De regels van de App Store suggereren echter dat dit in principe niet zomaar is toegestaan. Ontwikkelaars moeten in dat geval namelijk naast deze webversie van de winkel ook een in-app aankoopmogelijkheid bieden.

Voor nu is het de grote vraag of Apple erop zal aandringen dat ook Amazon deze regel na gaat leven. Volgens The Digital Reader zijn er een aantal opties. Zo zouden ebookverkopers ervoor kunnen kiezen om hun applicatie terug te trekken en het iOS-platform te boycotten. Op dit moment lijkt iOS echter een te groot platform om te negeren, en volgens sommigen heeft Amazon het succes met ebookverkopen voor een groot deel te danken aan het succes van de iPad.

Een andere mogelijkheid voor ontwikkelaars van apps is om de in-app-aankoopfunctie inderdaad te implementeren, maar op zo’n manier dat het voor gebruikers voordeliger of makkelijker is om buiten de app om te kopen. Hiermee worden de regels van Apple in principe nageleefd, maar zal het deel van de omzet dat aan Apple gegeven moet worden mogelijk beperkt blijven.

Een andere optie is dat ebookverkopers ervoor gaan kiezen om volledig op ‘in the cloud’-lezen over te gaan. Zowel het aanschaffen als het lezen van ebooks gaat in dat geval via de browser, waarbij Apple dus geen enkele invloed meer heeft.

Sony lijkt op dit moment nog geen keuze te hebben gemaakt. In een verklaring op de website stelt het bedrijf dat er momenteel een impasse is bereikt met Apple. “We verkennen andere manieren om de ‘Reader-ervaring’ naar apparaten van Apple te krijgen.”

Vorig artikelVerkoop digitale boeken Bol.com verdriedubbelde in 2010
Volgend artikelBritse mededingingsautoriteit onderzoekt ebookprijzen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in