Britse mededingingsautoriteit onderzoekt ebookprijzen

0

De Britse mededingingsautoriteit Office of Fair Trading (OFT) begint een onderzoek naar de prijsstelling van ebooks in het Verenigd Koninkrijk nadat het verschillende klachten heeft ontvangen. Het OFT richt zich specifiek op mogelijke prijsafspraken tussen uitgevers en ebookwinkels. Een half jaar geleden begonnen Amerikaanse autoriteiten al een soortgelijk onderzoek.

Het OFT wilde niet toelichten welk soort klachten het had gekregen, maar stelde te gaan onderzoeken of bepaalde afspraken tussen uitgevers en ebookverkopers de regels schenden. “Het onderzoek is nog in een vroeg stadium en er moet niet aangenomen worden dat de betrokken partijen mededingingswetten geschonden hebben.”

Sinds enkele maanden zijn uitgevers en ebookwinkels in Groot-Brittannië verwikkeld in een strijd over de prijsstelling van ebooks. Dit heeft er toe geleid dat sommige uitgevers vereisen dat zij de prijs voor een ebook mogen bepalen. Dit zogenaamde ‘agencymodel’ staat ook in de belangstelling van autoriteiten in Amerika, waar grote uitgevers ook het recht op prijsstelling afgedwongen hebben.

Voordat de grote uitgevers overstapten op het agencymodel waren de prijzen van ebooks bij sommige ebookwinkels zowel in de VS als in het Verenigd Koninkrijk flink gedaald. Nadat de uitgevers hun beleid veranderden zijn die prijzen in veel gevallen weer behoorlijk gestegen. Het agencymodel zorgt er uiteindelijk voor dat de prijzen van ebooks bij alle winkels gelijk zijn, wat nadelig kan zijn voor consumenten.

(Via: Wall Street Journal.)

Vorig artikelApple’s weigering van Sony Reader-app zorgt voor discussie
Volgend artikel‘Bijna een op de zes Galaxy Tabs wordt geretourneerd’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in