Updates ebook ontvangen met Live Editions

0

Een ebook biedt andere mogelijkheden dan een papieren boek. Uitgever O’Reilly verkent een van deze mogelijkheden met de introductie van ‘Live Editions’. Een idee om ervoor te zorgen dat de inhoud van een ebook up-to-date blijft.

‘Release often and early’ is het motto van dit nieuwe concept. Hierbij wordt er afgeweken van het traditionele recept van het eenmaal per jaar uitbrengen van een nieuwe editie. In plaats daarvan wordt het ebook regelmatig geüpdate. Zo zijn lezers er altijd zeker van dat ze het laatste nieuws met betrekking tot de inhoud van het ebook tot hun beschikking hebben.

Dit concept zal bijvoorbeeld erg goed werken voor boeken met technologische informatie. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel en bij het kopen van een papieren boek zal deze al snel verouderde informatie bevatten. Het eerste ebook dat volgens het ‘Live Editions’-principe werkt is dan ook een boek over de programmeertaal Ruby on Rails: ’Learning Rails’. Wanneer dit ebook voor het eerst geopend wordt, vindt er meteen een update plaats van Ruby 2.1.1 naar Ruby 2.3.5. Hierbij zijn de verouderde code, bepaalde fouten en nieuwe mogelijkheden meteen verwerkt in de nieuwste ebookversie. Lezers ontvangen updates totdat er een nieuwe editie van het boek verschijnt. De Live Editions worden in verschillende bestandsformaten geleverd: ePub, PDF en Mobi.

Ook voor auteurs biedt deze nieuwe manier van uitgeven kansen. Ondanks dat wijzigingen meteen volledig opgemaakt aangeleverd moeten worden, krijgen auteurs wel de kans om sneller en beter in te springen op de behoeften van hun lezers. Er hoeft niet meer gewacht te worden totdat er een nieuwe editie van het boek gedrukt is: het ebook kan simpelweg geüpdate worden.

Met dit concept van het updaten van ebooks, hanteert O’Reilly een nieuwe manier van uitgeven. ‘Continuous publishing’ noemen zij dit. Hiermee benutten zij een van de voordelen die een ebook biedt ten opzichte van een papieren boek optimaal en creëren zij een interessant, nieuw verdienmodel.

(Via: Publishr .)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in