Europese Commissie doet invallen bij uitgevers van ebooks

0

De Europese Commissie heeft gisteren een aantal invallen gedaan bij uitgevers van ebooks in een onderzoek naar kartelvorming. Amelia Torres, woordvoerster voor de Europees Commissaris voor Mededinging Joaquín Almunia, stelde dat de uitgevers verdacht worden van illegale prijsafspraken rondom ebooks.

De Commissie wilde niet zeggen welke uitgevers betrokken zijn in het onderzoek, omdat het onderzoek nog aan het begin staat. Volgens bronnen zouden in ieder geval diverse Franse uitgevers bezoek hebben gehad van ambtenaren van de Europese Commissie en de nationale mededingingsautoriteit. Onder die uitgevers bevinden zich grote namen als Albin Michel, Hachette, Flammarion en Gallimard.

Het hoofd van uitgeverij Albin Michel, Francis Esménard, beschuldigde Amazon ervan tot het onderzoek te hebben aangezet. “Deze operatie wordt op afstand geleid door Amazon. Ze hebben zich in Luxemburg gevestigd om geen BTW in Frankrijk te betalen en ze willen ebooks voor een absurde prijs verkopen zoals ze dat in de VS doen, waar ze bestsellers voor 9,90 verkopen.”

Enkele weken geleden nam de Franse Tweede Kamer een wet aan waarin de vaste boekenprijs voor ebooks wordt geregeld. Uitgevers stellen een prijs vast voor een ebook, waaraan Franse verkopers zich vervolgens dienen te houden. Met buitenlandse verkopers moeten de uitgevers aparte afspraken maken.

In 1980 ging de Europese Commissie ermee akkoord dat landen een vaste prijs voor boeken kunnen instellen. Dit akkoord heeft echter geen betrekking op ebooks. Ook zijn afspraken tussen uitgevers onderling over de beprijzing van boeken en ebooks ten strengste verboden.

Of er behalve Franse uitgevers ook uitgevers uit andere landen betrokken zijn bij het onderzoek van de Europese Commissie is niet bekend.

(Via: AFP.)

Vorig artikelDeutsche Telekom start contentplatform PagePlace
Volgend artikelECS toont eInk-ereader met Android 2.1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in