Laag BTW-tarief: Kobo verhuisd naar Luxemburg

0

Volgens het Luxemburgse blog Paperjam is de Europese tak van Kobo sinds 3 maart ondergebracht in Luxemburg. Daar voegt het zich bij concurrent Amazon en bij moederbedrijf Rakuten, die beiden sinds langere tijd in het groothertogdom gevestigd zijn. De vestiging van Kobo in Luxemburg kan een voordeel opleveren tegenover andere ebookwinkels in Europa. Hierdoor mag Kobo ebooks gaan verkopen onder het lage BTW-tarief van 3 procent wat in het land geldt.

Zeker tot 2015 is het in Europa waarschijnlijk nog zo dat een winkel het BTW-tarief moet hanteren van het land waar het gevestigd is, onafhankelijk van het land waarin het iets te koop aanbiedt. In 2015 wordt die regel naar verwachting juist omgekeerd en zal het tarief gaan gelden van het land waarin verkocht wordt.

In Nederland geldt voor ebooks momenteel het hoge BTW-tarief op ebooks, in tegenstelling tot het lage tarief van 6% op papieren boeken. Wanneer Kobo dus gebruik zou gaan maken van de mogelijkheden op fiscaal vlak, kan dat een aardig voordeel opleveren voor Nederlandse klanten. Een boek dat bij andere winkels bijvoorbeeld 15,99 kost zou onder het Luxemburgse tarief voor ruim 2 euro minder verkocht kunnen worden.

Of de prijzen van ebooks hierdoor naar beneden gaan hangt overigens wel af van de uitgevers en de boekverkopers, want de uitgevers stellen in Nederland momenteel de prijzen van hun ebooks vast. Een BTW-verlaging zou dus ook kunnen betekenen dat de boekverkoper meer marge krijgt op de ebooks.

(Via: ActuaLitte)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in