Zeldzame boekwerken gedigitaliseerd

0

Wetenschappelijke bibliotheken gaan 1,3 miljoen pagina’s van zeldzame Nederlandse werken digitaliseren. De boekwerken zijn uitgegeven tussen 1781 en 1800.

Dutch Prints Online
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en de universiteitsbibliotheken van Leiden en Amsterdam gaan samenwerken om een digitale collectie van de gedrukte boeken uit deze periode op te starten. De naam van deze onderneming is ook bekend: Dutch Prints Online met bijbehorende website. Vanaf medio 2010 zal de collectie hier online te zien zijn. Zo worden de boeken beschikbaar voor een breed publiek. Ook wordt onderzoek op woordniveau voor het eerst mogelijk in deze boeken. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Thema’s
Er is voor deze boeken gekozen omdat deze de bibliotheken niet mogen verlaten. Het gaat om 7500 boeken. Ook is door een speciaal ingestelde adviesraad gekozen voor boeken in de categorieën geschiedenis en politiek, economie en handel, wetenschap en ideeëngeschiedenis, godsdienst en samenleving, dagelijks leven en samenleving, beeldende kunst en literatuur en toneel. Zou leuk zijn als deze gedigitaliseerde werken als ebook beschikbaar komen voor ereaders en smartphones.

Wieg
De boeken zijn stuk voor stuk getest op hun fysieke staat: veel boeken uit die periode zijn gedrukt op slecht papier en moeten voorzichtig behandeld worden. Daarvoor worden ze in een soort wieg gelegd bij het scannen. Zo wordt de rug niet te zwaar belast of beschadigd en het papier niet extra aangetast. Het bedrijf MicroFormat BV in Lisse gaat het scannen van de boeken op zich nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in