Percentage lezers dat exclusief digitaal koopt neemt af

0

Een onderzoek van de Book Industry Study Group laat zien dat het percentage van de digitale lezers dat alleen of vrijwel alleen digitale boeken koopt afneemt. In augustus 2011 was dit aandeel nog 70%, in mei 2012 is het gedaald naar 60%. In dezelfde periode nam het aandeel digitale lezers dat geen voorkeur heeft voor papier of digitaal toe, van 25% naar 34%.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim 1.000 digitale lezers die de afgelopen 18 maanden minstens een ebook aangeschaft hadden. Het onderzoek liet niet alleen zien dat er een verschuiving opgetreden is van de leesvoorkeuren met betrekking tot papier of digitaal. Ook het soort apparaten waarop mensen lezen verandert.

De Kindle Fire is onder digitale lezers voor het eerst populairder dan de iPad. 20 procent van de digitale lezers bezit een tablet van Amazon, terwijl 17% van de deelnemers aan het onderzoek een iPad heeft. De strijd tussen tablets en ereaders is nog niet beslist, maar het onderzoek laat wel een dalende trend zien voor wat betreft ereaders. De Kindle ereader van Amazon is met 35% momenteel het populairst, maar in augustus 2011 stond dat percentage nog op 48%.

De cijfers laten zien dat een steeds diverser publiek digitaal lezen een kans geeft. Enkele jaren terug waren het nog vooral de pioniers die massaal overstapten op digitaal lezen en daarbij zowat alle gedrukte boeken vaarwel zeiden. Het grote publiek, dat geen uitgesproken voorkeur heeft voor papier of digitaal, zal in de toekomst waarschijnlijk het grootste deel van de digitale lezers uitmaken.

(Via: BISG)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in