Opstelten: ebookwinkels mogen klantgegevens doorgeven aan Brein

0

Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten mogen aanbieders van ebooks klantgegevens doorgeven aan stichting Brein. De minister heeft Kamervragen van de Partij van de Arbeid hierover beantwoord. “Ondernemingen mogen overeenkomen dat zij bepaalde persoonsgegevens ter beschikking stellen aan derden mits wordt voldaan aan de voorwaarden die aan deze gegevensverwerking worden gesteld in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).”

Enige tijd geleden werd bekend dat het eBoekhuis, onderdeel van het Centraal Boekhuis, een nieuw contract aan ebookretailers heeft gestuurd voor de verkoop van ebooks met watermerkbeveiliging, waarin wordt afgesproken dat bepaalde klantgegevens door worden gespeeld aan stichting Brein als illegale verspreiding van een ebook wordt geconstateerd.

Dit leidde tot behoorlijk wat ophef, zelfs in het buitenland kwam de kwestie in het nieuws. Na Kamervragen van de PvdA, volgt nu het antwoord van de minister. Een van de voorwaarden die volgens de minister hieraan verbonden zijn is het feit dat vooraf “ondubbelzinnig” toestemming moet worden gevraagd aan de klant. Wat dit in de praktijk betekent is niet bekend, mogelijk zal er voorafgaand aan elke download van een watermerk-ebook een melding moeten worden weergegeven.

Het volledige antwoord van de minister op alle vragen van de PvdA lees je hier.

Vorig artikelWeer gratis ebooks in Vakantiebieb
Volgend artikelNRC bundelt nieuwsdossiers in ebookvorm
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in