Ereader applicaties voor de Android

0

Het blog AndroidWorld heeft verschillende applicaties getest waarmee ebooks gelezen kunnen worden op maar liefst 12 verschillende smartphones die draaien op Google’s besturingssysteem Android. AReader, FBReader, Palmbookreader en Aldiko.

Deze vier genoemde ereader applicaties zijn gratis te downloaden in de Android Market. De meeste smartphones hebben een groot genoeg scherm om de tekst op te kunnen weergeven. Je kunt de grootte van bijvoorbeeld de T-Mobile G1 vergelijken met de iPod Touch.

AReader ondersteunt alleen txt-bestanden en doet alleen dat wat nodig is: bladeren en onthouden waar je bent gebleven. Het is een minimale ereader applicatie. PDF-ondersteuning zou moeten komen, maar AndroidWorld (AW) zet dat ze dit al een hele tijd aankondigen.

FBReaderJ is een java-versie van FBReader. Dit is een van de eerste ereader applicaties die beschikbaar werd voor het Android systeem en een van de betere zegt AW. De applicatie heeft een nachtmodus, overzichtelijke bibliotheek en opent direct in het laatstgelezen ebook. Qua ondersteunde ebookformaten is FBReader nog wel wat matig. Het instellen van lettertype en -grootte gaat nog niet optimaal. FBReader ondersteunt ePub, oeb en fb2.

PalmBookReader is een applicatie die van origine beschikbaar was op de Palm PDA’s. Nu is er ook een Androidversie beschikbaar. Je kunt je ebooks op je SD card zetten, maar een .pdb bestand wordt niet direct als zodanig herkend. Pas als je de applicatie vertelt welk bestand het is (via menu), wordt het correct weergegeven. Naast pdb wordt ook txt ondersteund. Het bladeren werkt heel anders dan in de eerder besproken apps. Je slaat geen bladzijde om, maar scrollt door een gedeelte van het geladen ebook. Dat is niet even lang als een hoofdstuk, dus je weet niet hoe lang dat nog duurt. Je moet ook voortdurend opletten dat je niet te ver scrollt, aldus AW. Aan het einde van zo’n pagina zitten knoppen waarmee je naar het volgende stukje tekst zit.

De winnaar van de AW test is Aldiko Book reader. Naast een premium versie is er ook een gratis versie beschikbaar. Aldiko ondersteunt alleen ePub. AW vindt het boekenplank-concept van de applicatie erg leuk gedaan. Het laden van een ebook is ook veel sneller dan bijvoorbeeld bij FBReader. Aldiko bevat ook veel instellingen voor tekstinstellingen en ook het bladeren kan worden aangepast met animaties.

AndroidWorld beveelt Aldiko aan als de ereader applicatie voor op je smartphone. Voor de volledige reviews en de waardering kun je kijken op AndroidWorld. Uiteraard zijn er meer ereader applicaties in de Android Market; zo is bijvoorbeeld Wordplayer niet meegenomen in de vergelijking. Overigens verwachten we niet dat de uitslag er dan veel anders had uitgezien.

Steeds meer smartphones draaien op het besturingssysteem van Google. In het begin waren de eerste smartphones met het systeem nogal teleurstellend. Maar met de verschillende upgrades wordt Android steeds beter met in de nieuwste release (2.0) gratis navigatie, waardoor het aandeel van TomTom direct inzakte op de beurzen. Het zou zomaar kunnen dat Android groter wordt dan Apple’s iPhone.

(Via: AndroidWorld.)

Vorig artikelVlaamse krant de Standaard op de ereader
Volgend artikelWie? De Zii MediaBook van Creative

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in