Wisselende eerste reviews van de Samsung Galaxy Tab

0

Sinds afgelopen weekend ligt de Samsung Galaxy Tab in diverse landen in de winkels. De eerste reviews stromen dan inmiddels ook al binnen. Vooraf waren er hoge verwachtingen van deze Android-tablet. Maakt de Galaxy Tab dit waar? In een groot aantal opzichten wel, maar op sommige punten stelt de tablet volgens de reviewers nog teleur.

De Britse site TechRadar was te spreken over het uiterlijk, de Android-interface en het heldere en kleurrijke scherm. In een uitgebreide review werd er echter ook ingegaan op een aantal belangrijke minpunten. Zo was de haperende en langzame browser op de tablet een teleurstelling. Volgens TechRadar heeft de Tab te maken met een soort identiteitsprobleem. ‘Is het een tablet? Nee, dat denken we niet. Het is te klein en slecht geoptimaliseerd. Tablets dienen zich te onderscheiden van smartphones door groter, beter en krachtiger te zijn, meer opties te bieden en interessanter te zijn.’

Slashgear zag duidelijk meer in de Galaxy Tab als tablet. Volgens de review zijn het vooral de eigen apps van Samsung die de meerwaarde vormen. Wanneer ook andere Android-apps geoptimaliseerd worden voor grotere schermen, zullen ook die beter tot hun recht komen. Volgens Slashgear was de Galaxy Tab meer dan de iPad geschikt om berichten en emails te versturen, simpelweg omdat het apparaat makkelijker vast te houden is.

Engadget noemt de Tab de ‘beste Android-tablet op de markt’. Daarmee is het volgens de site ook de eerste echte iPad-concurrent. Het scherpe scherm, in combinatie met de compacte vorm van het apparaat en de twee camera’s geven de Tab een zeker voordeel ten opzichte van andere tablets. Toch ziet ook Engadget nog wel wat beperkingen. Zo is het Android-platform op dit moment nog lang niet geoptimaliseerd voor tablets en grotere schermen. In tegenstelling tot TechRadar vond Engadget browsen juist wel snel gaan. Enkel wanneer er Flash op webpagina’s aanwezig was, kon dat leiden tot wat haperingen.

Ook de eerste Nederlandse reviews zijn binnen. Androidplanet.nl vindt de Tab een ‘prachtig apparaat’, dat een gat vult tussen de smartphone en de laptop. Vooral het formaat en het design zijn positief, de hoge prijs is een van de grootste obstakels. Volgens de review van StyleCowboys is het een degelijk en handzaam apparaat, met een helder scherm. Ook hier is de prijs een negatieve factor.

Over de mogelijkheden van de Samsung Galaxy Tab als ereader zijn de meeste reviewers het eens. De voorgeïnstalleerde apps maken de tablet hier goed voor geschikt. Het scherm is groot genoeg en helder. Wel is het apparaat net zoals de iPad in zonlicht praktisch onbruikbaar. Samsung lijkt zich met de tablet wel meer nog dan de iPad te richten op digitale lezers. In Nederland krijgen kopers via de nrc.next-app een aantal weken gratis toegang tot deze krant, en via de Bol.com-app kunnen ebooks gekocht en gelezen worden. Verder heb je via de Readers Hub toegang tot apps van PressDisplay, Kobo en Zinio. Overigens zijn de Bol.com-app en de nrc.next-app op dit moment nog niet beschikbaar, die komen later deze maand.

Al met al zijn de reacties op de Galaxy Tab dus wisselend van aard. Het is de vraag of dit apparaat de hoge prijs waard is. Aan de ene kant biedt het meer opties dan de iPad, aan de andere kant is het wel een kleiner apparaat dat vooral door de huidige Android-versie nog niet optimaal werkt.

Vorig artikelViewSonic kondigt twee Android-tablets aan
Volgend artikelKindle 3G omzeilt Chinese internetcensuur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in