Uitgeverij SWP pakt basisschooldirecteur aan om ebookpiraterij

0

Uitgeverij SWP eist 10.000 euro aan schadevergoeding van een Amsterdamse basisschooldirecteur en twee websites die een PDF-versie van het boek Van kerndoel tot leerlijn illegaal verspreid zouden hebben. Ook wil de uitgeverij geld zien van 120 mensen die het boek kosteloos hebben gedownload.

Boekblad meldt dat de uitgeverij op de hoogte kwam van de piraterij doordat de verkoop van het boek ineens stokte. Na eigen onderzoek bleek dat het boek door een Amsterdamse basisschooldirecteur via Dropbox werd aangeboden aan de leden van een LinkedIn-groep. Ruim 120 groepsleden toonden interesse en hebben het boek gedownload. Twee websites plaatsten het boek vervolgens ook online.

Volgens uitgever Paul Roosenstein van SWP is de schade in de periode mei tot oktober voor de uitgeverij minstens 35.000 euro. “Maar de gevolgschade wordt nog veel hoger omdat ook toekomstige omzet niet meer gerealiseerd wordt. Ook de auteur Marielle van der Stap – een collega-docent – is hierdoor ernstig geschaad in haar inkomen.”

De uitgeverij schakelde een advocaat in en stuurde een schikkingsvoorstel naar de directeur en de twee websites van elk 10.000 euro. Ook zijn de groepsleden op LinkedIn gesommeerd om de aanschafprijs van het boek (24,90 euro) te voldoen. Volgens Roosenstein heeft inmiddels 80% van hen gereageerd. De helft voldeed het bedrag zonder aarzelen, sommigen weigeren of eisen nu ook de gedrukte versie van het boek, en weer anderen zeiden de uitgeverij voortaan te boycotten.

Roosenstein is van mening dat de uitgeverij de piraterij niet zomaar voorbij kon laten gaan. “Mensen die in het onderwijs zitten, moeten toch het goede voorbeeld geven?”

(Via Boekblad)

Vorig artikelNieuwe e-inktechniek belooft snellere en heldere schermen
Volgend artikelMacmillan stopt met papieren woordenboeken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in