Tien voorspellingen voor de ereadermarkt in 2010

0

Onderzoeksbureau Forrester heeft tien voorspellingen gedaan voor de ereadermarkt in 2010. Dit jaar zijn ereaders doorgebroken, aan het einde van dit jaar zullen de verkopen verdrievoudigd zijn en de ebook verkoop met 176% gestegen. Wat brengt 2010?

Onderzoeker Sarah Rotmann Epps werkt voor Forrester en heeft al eerder onderzoeken gedaan voor de ereader markt. Ze voorspelde al dat het ebook mainstream wordt en dat de Kindle door zijn gesloten systeem Amazon kwetsbaar maakt voor de concurrentie van Sony en andere ereader fabrikanten. Nu heeft zij voorspellingen gedaan voor de markt van 2010, samen met haar collega James McQuivey.

1. Het monopolie van eInk schermen zal verdwijnen.
Het bijna 100% marktaandeel zal verdwijnen ten gunste van goedkopere uitvoeringen van eInk, dual-screens die zowel eInk als LCD technologie gebruiken en transflectieve LCD- en OLED-schermen.

2. Dual-screen, smartphones en netbooks
De single purpose ereader zal marktaandeel moeten inleveren ten gunste van dual-screen apparaten, smartphones en netbooks. Niet genoeg mensen lezen om een apparaat te kopen wat maar één doel dient. Daarom zullen de andere apparaten meer aandeel krijgen, omdat daar ook op gelezen kan worden. Zie ook voorspelling 3.

De opkomst van de dual screen apparaten is al begonnen met de nook en de EnTourage eDGe. Steeds meer fabrikanten zullen met hun apparaten inspelen op de opkomende digitale leesmarkt. De Samsung Alias 2 heeft bijvoorbeeld al een secundair eInk scherm om van te lezen. Deze is nog niet in Nederland te krijgen.

3. Meer apps
Er zullen meer applicaties komen die apparaten zoals smartphones die door middel van applicaties ebookvriendelijker zullen worden. Denk bijvoorbeeld aan Stanza voor de iPhone en iPod Touch, Aldiko voor Android smartphones en andere applicaties voor de BlackBerry en andere smartphones. Ook zagen we dat in 2009 de Nintendo DS en de Sony PSP erbij kwamen als mogelijkheden om ebooks op te lezen.

Voor dit soort apparaten is de “goed genoeg”-ervaring heel belangrijk. Mensen die niet veel lezen, zullen geen aparte ereader willen kopen en de leeservaring op een van deze apparaten als “goed genoeg” beoordelen.

4. Ereaders krijgen ook apps
Voorspelling 4 is dat ereaders ook applicaties zullen krijgen, waarmee je bijvoorbeeld kunt e-mailen, internetten en sociale media als Twitter kunt checken. Zo wordt het apparaat oneindig veel bruikbaarder, aldus Forrester. Het onderzoeksbureau noemt hierbij de iRex DR800SG die in december op de Amerikaanse markt moet komen. Daarvoor zal nog een Software Development Kit uitkomen voor ontwikkelaars, zodat zij applicaties voor de ereader kunnen ontwikkelen.

5. Touchscreen ereaders van Amazon
Amazon zal volgend jaar een hele nieuwe lijn met touchscreen ereaders lanceren. Deze lijn ereaders zal ook kleur hebben aan het einde van 2010 en flexibel zijn, zodat breukschade minder zal voorkomen. Amazon zal zo proberen om in het nieuws te blijven en vooraan in de gedachten van de consument die overweegt om een ereader aan te schaffen, zo voorspelt Forrester.

6. Nook wint aan marktaandeel
De nook van Barnes & Noble zal marktaandeel afknabbelen van de Kindle en de Sony ereaders, die nu samen zo’n 75% van de markt bezitten. B&N heeft dit jaar haar stukken in positie gebracht door onder meer FictionWise te kopen, een eigen ebookstore te starten, verschillende strategische partnerschappen af te sluiten en een eigen app voor de iPhone uit te brengen.

7. Verkoop ebooks in VS loopt op tot $500 miljoen
In 2009 is de verkoop van ebooks in de eerste drie kwartalen meer dan verdubbeld in de VS ten opzichte van heel 2008. De omzet steeg van $52 miljoen in 2008 naar $109 miljoen in de eerste 9 maanden van 2009. Forrester denkt dat het vanwege deze cijfers geen gek idee is om te verwachten dat de ebook verkoop zal stijgen naar een half miljard dollar in 2010.

8. Schoolboeken op ereaders
Er zullen steeds meer schoolboeken als ebook beschikbaar komen, maar de verkoop blijft bescheiden in 2010. Dat jaar zal niet de doorbraak van schoolboeken betekenen volgens het onderzoeksbureau. Studenten die de Kindle hebben getest klaagden over het gebrek aan content en over de tekortkomingen van het apparaat. Bovendien zijn uitgevers er nog niet toe bereid om de controle op te geven over hoe hun schoolboek op een ereader vertoond wordt, zegt Forrester. “So if you were holding your breath, please start exhaling slowly.”

9. Kranten en tijdschriften
Steeds meer kranten en tijdschriften zullen hun content via applicaties aan de man brengen. De huidige ereaders voldoen niet aan de eisen van kleur, video en interactiviteit die uitgevers stellen. Daarbij willen de uitgevers advertenties verkopen en controle houden over de abonnees. In 2010 zullen volgens Rotmann Epps en McQuivey steeds meer traditionele media oplossingen vinden voor hun eisen, zoals bijvoorbeeld iMagworld, het initiatief van verschillende uitgevers om hun tijdschriften digitaal te verkopen.

In Nederland hebben al verschillende tijdschriften en kranten iPhone apps uitgebracht zoals Autoweek en de Volkskrant.

10. De rest van de wereld
China, Brazilië, India en de EU zijn in opkomst met betrekking tot digitaal lezen. Deze markten zullen in 2010 een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de groei van ereaders en ebooks. Er zit hier nog rek in de markt. De markt in de Verenigde Staten zou wel de grootste blijven in 2010, aldus Forrester.

In een ander onderzoek van Forrester onder 14.536 respondenten in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Zweden en Nederland zei 4% dat ze voor een ebook hadden betaald; 19% zou in de toekomst wel willen betalen voor digitale boeken.

Tablets
Forrester noemt niet de opkomst van de tablets, al dan niet voorzien van een Android besturingssysteem. Deze multipurpose apparaten zullen ook een groot aandeel gaan leveren in de ereader markt. De vraag is of de dual-screen ereaders zullen blijven als het Pixel Qi scherm eenmaal is geïntroduceerd. En ook is de vraag in hoeverre electrowetting zal aanslaan waardoor eInk verdrongen zal worden.

Wat denken jullie. Is eInk straks verdrongen door andere technologieën? Zijn tablets de ereaders van de toekomst? Wat zal er gebeuren op de ereader markt in 2010? Wat vinden jullie van de voorspellingen van Forrester?

(Via: Paid Content.)

Vorig artikelGoogle beperkt gratis online nieuws lezen
Volgend artikelUitfaseren DRM-server Adobe roept vragen op voor de toekomst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in