Uitfaseren DRM-server Adobe roept vragen op voor de toekomst

0

Adobe zal per 15 december 2009 stoppen met de ondersteuning van een oude DRM-versie. Dit is tevens de laatste dag waarop je oude bestanden, gemaakt en beveiligd met Adobe 6 en 7, kunt omzetten naar Adobe Digital Editions. Het stoppen van de ondersteuning van deze ACS3 bestanden roept vragen op over de houdbaarheid van de ACS4 bestanden, de huidige ebooks.

Je dient je oude ebook bestanden met ACS3 formaat om te zetten naar ACS4 en daarmee Adobe Digital Editions voor 15 december 2009. Doe je dit niet, dan kun je deze ebooks niet meer op een ander apparaat zetten na deze datum. Ook als je ereader stuk gaat, is het niet meer mogelijk deze ebooks op een nieuwe ereader te zetten.

Door het uitfaseren van deze oude contentserver zegt Adobe eigenlijk: je ebook heeft een beperkte houdbaarheid. Zolang Adobe een formaat ondersteunt, kun je het lezen. Als Adobe besluit om de ondersteuning stop te zetten, moet je verplicht je ebook omzetten naar een ander formaat anders kun je het niet meer lezen. Dan is de houdbaarheidsdatum van je ebook verlopen.

Omzetten gaat gelukkig heel makkelijk. Je hoeft enkel je ebooks in te laden in het programma Adobe Digital Editions en een migratiescript in ADE doet de rest. Je omgezette ebooks komen vanzelf op de virtuele boekenplank terecht.

Maar hoeveel mensen zullen dit op tijd zien en voor de 15e december hun ebooks omgezet hebben? Hoeveel mensen zullen tegen problemen aanlopen omdat er toch iets misgaat tijdens het ‘makkelijke’ omzetproces? Hoeveel mensen zullen nu hun legaal aangekochte ebooks kwijtraken door het stoppen van de ondersteuning?

En wat betekent dit voor de toekomst: steeds meer mensen kopen ePub ebooks met DRM van Adobe. Stel dat Adobe zou ineens ophouden met ondersteuning van het huidige DRM-formaat. Hoeveel mensen zouden dan hun ebooks kwijtraken? Het stoppen van ondersteuning van DRM is ineens geen “what if”-probleem meer.

En hoeveel rechten heb je eigenlijk als je een ebook koopt, wanneer een DRM-provider zonder meer kan beslissen om ondersteuning te staken? Het geeft in ieder geval weer een extra facet aan de discussie of je ebooks nu wel of niet je eigendom zijn.

NB: Het gaat om ebooks van vóór de introductie van ePub in Nederland. De vorige generatie ebooks. Je kunt je ebooks die je bij ebook.nl, studon.nl, Selexyz, Bruna, Libris, Blz. of bol.com of welke andere ebookwinkel in Nederland dan ook hebt gekocht zonder problemen lezen. Deze hoef je niet om te zetten.

(Via: Teleread.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in