NMa juicht besluit toe van staatssecretaris Zijlstra

0

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is blij met het besluit van staatssecretaris Halbe Zijlstra om geen vaste prijs in te stellen voor ebooks. NMa verwacht dat hierdoor de concurrentie op de markt voor ebooks zal toenemen. Dit heeft de organisatie donderdag laten weten in een verklaring. Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft toegezegd dat er geen vaste prijs komt voor elektronische boeken.

Dankzij het besluit van Zijlstra kunnen uitgevers de verkoopprijs niet meer voor de consument bepalen. Hierdoor kunnen verkopers van een ebook concurreren op prijs. “Wij hopen dat door deze toezegging van de staatssecretaris de concurrentie op de markt voor e-books een flinke stimulans krijgt”, aldus bestuursvoorzitter van de NMa Chris Fonteijn in een verklaring.

De NMa is na onderzoek tot de conclusie gekomen dat de concurrentie op de Nederlandstalige ebookmarkt moeizaam op gang komt. Een van de oorzaken hiervoor is volgens de organisatie dat boekverkopers vaak de adviesprijs van de uitgeverijen hanteren. Bovendien is het aanbod van Nederlandstalige ebooks op het moment nog erg beperkt.

Tegelijkertijd wordt de markt steeds aantrekkelijker volgens de NMa. Het potentieel lezerspubliek groeit doordat steeds meer mensen een tablet en/of een ereader hebben. Daarnaast kan de ontwikkeling van het nieuwe ebookplatform naar initiatief van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) leiden tot een groter aanbod van Nederlandstalige ebooks en bovendien de concurrentie bevorderen. De GAU en de KBb hebben de NMa toegezegd dat de samenwerking tussen uitgevers en boekverkopers via het Digitaal Platform de concurrentie niet zal belemmeren. Afspraken tussen uitgever en boekverkoper over de prijs en leveringsvoorwaarden zullen buiten het platform gemaakt worden.

(Via: NMa)

Vorig artikelPakjesavond : vijf tablets voor in de zak
Volgend artikelDecemberactie: win elke dag een ebook en maak kans op het super prijzenpakket

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in