Teleurstellende feestdagen voor Nook van Barnes & Noble

0

De Amerikaanse boekenretailer Barnes & Noble heeft in de afgelopen kerstperiode minder Nook-ereaders en tablets verkocht dan verwacht. De verkoop van papieren boeken was eveneens lager dan vorig jaar, maar overschreed wel de verwachtingen. De digitale afdeling van het bedrijf staat al enige tijd onder druk.

In totaal verkocht Barnes & Noble in de 9 weken rond kerst voor 1,2 miljard dollar aan producten. Dat is 10,9 procent minder dan in 2011. Een deel van de lagere opbrengst is verklaarbaar vanuit lagere online verkopen en een aantal winkelsluitingen. De verkoop van boeken in de offline winkels van de keten was 3,1 procent minder dan verleden jaar, wat beter was dan eerder verwacht werd.

De grootste daling in verkopen liet de Nook-afdeling van het bedrijf zien. Dit jaar werd er voor 12,6% minder verkocht dan een jaar eerder. Die daling komt voor een belangrijk deel door de daling van het aantal verkochte apparaten en de daling van de gemiddelde verkoopprijs van de apparaten. De verkoop van digitale content steeg wel, met 13,1%.

Volgens CEO William Lynch lag het in elk geval niet aan de hardware van Barnes & Noble: “We gingen de feestdagen in met twee goede nieuwe producten, de Nook HD en de Nook HD+. Rond Black Friday was het begin goed, maar vervolgens viel de verkoop tegen in vergelijking met de verwachtingen. We onderzoeken de oorzaak van de terugval in de verkopen.”

Barnes & Noble is op digitaal gebied in een felle strijd gewikkeld met marktaanvoerder Amazon. De Nook-afdeling van de winkelketen is voor een deel eigendom van Microsoft en vorige week werd nog bekend dat uitgeverij Pearson ook investeert in de Nook. Barnes & Noble wil de internationale markt op met de Nook, waaronder Nederland, maar die ontwikkelingen verlopen langzaam en ook op internationaal gebied neemt de concurrentie toe.

Digital Book World

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in