Google onthult tabletversie Android ‘Honeycomb’

0

Google heeft gisteren de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem uitgebreid getoond. Het bedrijf liet de belangrijkste functies zien op de Motorola Xoom, de eerste tablet die met Android 3.0 zal zijn uitgerust. Te zien waren onder meer een aantal apps die speciaal voor dit nieuwe besturingssysteem zijn ontwikkeld, waaronder een app van CNN.

Met Android 3.0, bijgenaamd Honeycomb, kunnen tabletbouwers de strijd aangaan met de iPad van Apple. Eerdere Android-tablets draaiden nog op een Android-versie die eigenlijk niet voor tablets bedoeld was, waardoor veel van die tablets niet optimaal werkten.

Nieuwe functies in het besturingssysteem zijn onder meer twee balken onderaan en bovenaan het scherm. In de zogenaamde ‘System bar’ onderaan zijn de belangrijkste Android-functies verwerkt. Deze is in principe altijd zichtbaar, maar kan voor de weergave van bijvoorbeeld full-screen video’s uitgeschakeld worden. Bovenaan het scherm is de ‘Action bar’ te vinden, waarmee functies in applicaties bediend kunnen worden. Verder is er een uitgebreidere ondersteuning voor widgets. Op in totaal vijf ‘home screens’ kan de gebruiker verschillende interactieve widgets en snelkoppelingen plaatsen.

Ook zijn een aantal bestaande apps flink aangepast met het oog op de grotere schermen van tablets. De browser heeft bijvoorbeeld een vernieuwde interface, met meer mogelijkheden op het gebied van zoomen en navigeren. Ook de camera-app, de email-app en de contacten-applicatie hebben een update gekregen.

Nieuw is eveneens de ebook-app van Google. Deze zit standaard in Honeycomb ingebouwd en biedt toegang tot via Google eBooks aangeschafte boeken. Google heeft ook aangekondigd te werken aan een systeem waarmee betalingen in applicaties kunnen plaatsvinden, voor bijvoorbeeld extra’s in spellen of de aanschaf van digitale edities van tijdschriften, kranten en boeken.

Bekijk hier de video van de presentatie van het nieuwe besturingssysteem.

Vorig artikelRupert Murdoch presenteert iPadkrant The Daily
Volgend artikelEerste literaire tijdschrift voor de ereader verschenen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in