Unglue.it maakt ebooks gratis door crowdfunding

0

De nieuwe website Unglue.it hoopt met behulp van donaties geld binnen te halen om ebooks onder een Creative Commons Licentie gratis beschikbaar te kunnen stellen. Op deze manier kan het publiek gezamenlijk meehelpen om boektitels laagdrempelig in digitale vorm te verspreiden.

Unglue.it richt zich zowel op titels van populaire auteurs als op boeken die nog niet in digitale vorm beschikbaar zijn. Rechthebbenden, bijvoorbeeld auteurs of organisaties, kunnen op de website een prijs instellen waarvoor ze bereid zijn hun boek onder een Creative Commons Licentie voor iedereen vrij downloadbaar te maken.

Volgens de initiatiefnemer Eric Hellman zijn veel boeken nog niet beschikbaar als ebook, of zijn ze voorzien van een strenge beveiliging waardoor lezers de boeken niet op elk apparaat kunnen lezen. Om daaraan een einde te maken en tegelijk schrijvers te kunnen belonen voor hun werk, bedacht hij dit nieuwe crowdfundingconcept. Hellman: “Wanneer de makers van ebooks op een of andere manier hun vaste kosten zouden kunnen dekken, met winst om het hun inzet waard te maken, zouden ebooks net als gratis radio kunnen werken.”

Campagne
De website Unglue.it is gratis voor gebruikers, die daarop lijstjes kunnen aanmaken van ebooks die ze graag gratis beschikbaar zouden willen hebben. Wanneer er genoeg vraag naar een boek is, start er een campagne waar gebruikers geld aan kunnen doneren. Als het gewenste bedrag bereikt is, verschijnt het ebook onder een Creative Commons Licentie waarmee het gratis gelezen en gedeeld kan worden.

Hellman: “Het ebook wordt pas gratis wanneer de prijs van de rechthebbenden bereikt is. Een populaire auteur kan zijn prijs op een miljoen dollar zetten, een auteur die enkel de digitaliseringskosten terug wil verdienen, kan zijn prijs op duizend dollar zetten.”

Op dit moment is de website nog in een alpha-fase en lopen er nog geen campagnes om ebooks gratis ter beschikking te stellen. “Wanneer we ons betaalsysteem en onze gebruikerservaring getest hebben, komt er een bèta-lancering,” aldus Hellman.

Meer over dit initiatief vind je op Information Today.

Vorig artikelVS: Binnen 5 jaar alle schoolkinderen aan digitale studieboeken
Volgend artikelTablisto ondersteunt nu ook ePub ebooks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in