D66 wil laag BTW-tarief voor ebooks

0

Europarlementariër Sophie in ’t Veld van D66 heeft vragen gesteld over de BTW op ebooks en papieren boeken. De BTW op ebooks is 19%, op papieren boeken is dat 6%.

In ’t Veld heeft schriftelijke vragen gesteld samen met een aantal andere collega’s van de fractie. Ze vinden het onlogisch dat Europa aan de ene kant duurzaamheid en innovatie stimuleert, maar vervolgens ebooks benadeelt met het hogere BTW-tarief.

“Het kan toch niet zo zijn dat als ik, pak ´m beet, ‘1984’ van George Orwell voor mijn e-reader koop dat ik dan bijna net zo veel betaal als wanneer ik de printversie van deze bestseller koop?”

De D66 politica wil uitleg van de Europese Commissie over het verschil in het BTW-tarief voor ebooks en papieren boeken. Daarnaast roept de EC op om met voorstellen tot verandering te komen.

Troonrede
In de troonrede van september 2009 werd al duidelijk dat voor verschillende diensten de BTW naar het lage tarief over zou gaan. Later bleek dat dit alleen zou gaan gelden voor luisterboeken en educatieve uitgaven die op CD-ROM worden verkocht.

Belachelijk
Ook Daniel Ropers, directeur van Bol.com, is het niet eens met het BTW-beleid. Hij zei bij de presentatie van de eerste cijfers over digitaal lezen dat het belachelijk is dat een groot deel van het prijsvoordeel op ebooks in de zakken van de overheid verdwijnt.

In Spanje is inmiddels al het lage BTW-tarief van toepassing op ebooks. Terwijl de markt daar nog in de beginfase verkeert, blijkt er al wel een groei gerealiseerd van 500% in 2009, ten opzichte van 2008. Of dit ook door het lage BTW-tarief komt is niet duidelijk.

Wanneer de vragen van In ’t Veld beantwoord worden door de Commissie is niet bekend.

(Met dank aan forumlid George voor de tip.)

Vorig artikelClassics ereader app gratis in App Store
Volgend artikelKees ‘t Hart: “Het ebook is helemaal klote”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in