Kees ‘t Hart: “Het ebook is helemaal klote”

0

Dit jaar is de 75e editie van de Nationale Boekenweek. In het kader daarvan schreven 75 schrijvers een brief aan zichzelf. Dit jubileumboek is ook verkrijgbaar als ebook. Jakhals Erik van De Wereld Draait Door maakte daar een item over, waarbij het ebook ook ter sprake komt. De meeste schrijvers zijn echter niet zo positief over het digitale boek.

Henk van Os, kunstcriticus, weet eigenlijk niet precies wat een ebook is en ook Midas Dekkers, vroeger columnist bij Vroege Vogels, klinkt niet bijster positief over alles wat digitaal is: “Alles wat in het elektronische circus komt… internet en joetuup en hoe dat allemaal heten mag…”.

Enig opportunisme kan Kees ’t Hart, schrijver van onder meer De keizer en de astroloog, niet ontzegd worden. Hij vindt een ereader vreselijk, maar wil niet zo ver gaan dat zijn gedichten en verhalen niet in ebookvorm mogen verschijnen: “Ik wil wel gelezen worden.”

J. Bernlef, schrijver van onder andere Hersenschimmen ziet wel een positieve kant van het ebook, namelijk over het zetten van handtekeningen: “Dan ben ik daar vanaf.”

De heren schrijvers (gemiddelde leeftijd 64) zijn niet bepaald positief over het ‘lullige’ ebook. Ook Joost Zwagerman komt aan het woord. Hij zegt dat hij altijd naar het strand zal gaan met een gewoon papieren boek. Saillant detail: Zwagerman prees het ebook nog aan bij de lancering van digitaal lezen in augustus 2009.

Vorig artikelD66 wil laag BTW-tarief voor ebooks
Volgend artikelBoekenweekgeschenk 2010 niet beschikbaar als ebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in