Boekenweekgeschenk 2010 niet beschikbaar als ebook

0

Nu de Boekenweek dichterbij komt, heeft het CPNB bekend gemaakt dat het Boekenweekgeschenk 2010 niet als ebook zal verschijnen. Op 14 december 2009 berichtte eReaders.nl hier nog over en gaf CPNB-directeur Henk Kraima aan dat het ondenkbaar was dat zij hier niet over nadachten. Dit nadenken heeft nu geleid tot de conclusie dat “de tijd nog niet rijp is” voor een digitaal Boekenweekgeschenk.

De eenmalige jubileumuitgave ‘Titaantjes waren we- Schrijvers schrijven zichzelf’, waarin 75 schrijvers een brief aan hun jonge ik schrijven, komt wel beschikbaar als ebook. Deze digitale versie is alleen te downloaden tijdens de Boekenweek (van 10 maart t/m 20 maart 2010) en zal net zoveel kosten als de papieren versie: 10 euro. Het CPNB heeft bewust gekozen voor deze tactiek met betrekking tot de prijs. Aan de ene kant willen ze hiermee testen hoeveel mensen bereid zijn om een speciale editie van een uitgave als ebook aan te schaffen. Aan de andere kant willen ze het signaal afgeven dat het CPNB zich zeker bezighoudt met de ontwikkelingen op digitaal leesgebied. Zij zijn pessimistisch over het aantal downloads van het ebook en de prijs van 10 euro: “We vermoeden dat er zelfs dan nog geld bij moet, want de prognoses voor het aantal downloads zijn begrijpelijkerwijs laag.”

Kraima geeft verder aan dat het in de lijn der verwachtingen ligt dat het boekenweekgeschenk ooit wel als ebook beschikbaar komt, maar op dit moment achten ze de tijd er niet rijp voor. Het belang van de boekhandels weegt voor het CPNB zwaarder dan de ontwikkelingen op het gebied van ebooks. Niet elke boekhandel zou de middelen hebben om mee te gaan in een campagne die deels gebaseerd is op nieuwe technieken. Volgens Henk Kraima staat de technologie voor digitaal lezen nog in de kinderschoenen en zonder standaard op dit gebied kunnen zij dit niet collectief aanbieden. Zij houden de ontwikkelingen op dit gebied wel nauwlettend in de gaten.

De 75e editie van de Boekenweek maakt gebruik van een combinatie van oude en nieuwe media. Naast het aanbieden van de jubileumuitgave in zowel gebonden vorm als in ebook, wordt er een literatuurbevorderingsactie gehouden waarbij jongeren uitgenodigd worden tot het maken van ‘twitteratuur’ (literatuur in tweets) en zijn er een paperback met bloemlezing en een speciale postzegel beschikbaar. Het CPNB stelt zichzelf in haar persbericht de vraag: 75e Boekenweek op drempel van een nieuw tijdperk? De twijfel met betrekking tot het uitbrengen van een e-Boekenweekgeschenk laat zien dat zij nog niet helemaal van deze drempel durven af te stappen.

(Via: Boekblad (abo).)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in