SchaduwSchrijvers stopt ermee

0

SchaduwSchrijvers, een website waar schrijvers hun boeken als ebook konden uploaden en als gratis download konden aanbieden, stopt ermee. Op hun blog leggen ze uit waarom.

Omdat het was lang niet altijd duidelijk was of een ebook wel of niet gepubliceerd mocht worden op de site, hanteerde SchaduwSchrijvers een duidelijke werkwijze. Zij gaven altijd aan dat er expliciet toestemming gevraagd diende te worden door de schrijver aan de uitgever, voorafgaand aan publicatie. Als een schrijver publiceerde zonder uitdrukkelijke toestemming en er was bekend dat de uitgever niet akkoord was, dan werd het ebook verwijderd en de auteur ingelicht.

In december kregen Bas Vermond en Liesbeth Hetebrij, oprichters van de site, een brief waarin door een uitgever geconstateerd werd dat een auteur had gepubliceerd op SchaduwSchrijvers zonder toestemming. SchaduwSchrijvers werd hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de inkomstenderving en schending van het exploitatierecht. Als reactie stuurden Hetebrij en Vermond een brief retour waarin zij hun werkwijze uitlegden en vertelden dat ze het ebook onmiddellijk hadden verwijderd en de auteur hadden ingelicht. Ze stelden voor om met deze uitgever om de tafel te gaan om toekomstige situaties te vermijden.

Er kwam geen reactie. Tot er 20 januari 2010 een brief van een advocatenkantoor ontvangen werd. Hierin werd SchaduwSchrijvers gesommeerd om de claim binnen zeven dagen te betalen, anders zouden er gerechtelijke stappen volgen. Waarop de schade gebaseerd was, werd niet duidelijk en een open gesprek bleek niet mogelijk.

De hele kwestie is uiteindelijk in der minne geschikt, zonder tussenkomst van de rechter. Maar deze zaak heeft SchaduwSchrijvers ertoe doen besluiten om te stoppen met het concept.

“Wij hebben met veel plezier gepionierd in het boekenvak, maar op juridisch getouwtrek à la de muziekbestanden zitten wij niet te wachten. Wij zijn in iedere geval weer een illusie armer en een ervaring rijker.”

Uiteraard is dit slechts een kant van het verhaal, de andere kant is niet te achterhalen omdat niet bekend is om welke uitgever het gaat. Er zullen echter in de toekomst nog wel vaker conflicten ontstaan tussen ebookplatformen als SchaduwSchrijvers, uitgevers en auteurs. In dit geval is het jammer dat deze uitgever niet bereid lijkt te zijn geweest om een nieuw initiatief te omarmen en samenwerking te zoeken.

(Via: SchaduwSchrijvers.)

Vorig artikelDe Google tablet: de eerste iPad killer?
Volgend artikelAmazon koopt touchscreen bedrijf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in