Nu e-books steeds meer aan een opmars beginnen, ontstaan er ook broodje aap verhalen over het fenomeen. Zo zouden e-books helemaal niet goed zijn voor het milieu, alleen maar slechte boeken op e-book formaat worden gepubliceerd en maar heel weinig e-books verkrijgbaar zijn. Michael Pastore, expert op het gebied van electronisch publiceren, zet de tien grootste mythes op een rijtje.
Nummer 1
Je kunt een e-book alleen lezen op een daartoe aangewezen apparaat lezen.
Dit is absoluut niet waar. Je kunt een e-book lezen op een speciaal apparaat, maar ook op een desktop, laptop, smartphone, online…
Nummer 2
Er zijn niet zoveel e-books om te lezen.
Er zijn anderhalf miljoen boeken gratis te lezen die in het publieke domein staan. Deze zijn te vinden via het Gutenberg project, Google’s booksearch en in online boekenwinkels.
Nummer 3
Het kopen van e-books in plaats van papieren boeken helpt het milieu niet echt.
Ook dit is een onwaarheid: e-books besparen bomen, transportkosten, opslagkosten en de afvalberg vermindert. In Nederland worden ieder jaar meer dan 1 miljoen boeken verwerkt tot wc-papier.
Nummer 4
DRM wordt door grote e-book winkels gebruikt en zal dus het beste zijn voor de lezers.
DRM verwijst naar digital rights management, een manier om boeken te beschermen tegen ongeoorloofd kopiëren. Er zitten echter een aantal nadelen aan DRM: br>
-
Je e-book wordt duurder door het toevoegen van DRM
-
Soms doet DRM rare dingen met je computer
-
Je kunt het e-book bijvoorbeeld niet printen en dat beperkt de bewegingsvrijheid die je hebt met je aankoop enorm.
Nummer 5
Er zal geen eind komen aan de strijd om het standaardformaat voor e-books.
Op dit moment is er ePub, het formaat dat door Sony en Google wordt gebruikt. Dit formaat wordt beheerd door de International Digital Publishing Forum (www.idpf.org) en heeft veel voordelen ten opzichte van pdf of andere formaten.
Nummer 6
E-books zijn een kort leven beschoren, want het is heel makkelijk om het te verwijderen.
Papieren boeken zijn juist minder lang houdbaar. Denk aan brand, water, diefstal, onvoorzichtigheid en ouderdom. Bijvoorbeeld:
De maker van het Woordenboek der Nederlandsche taal kreeg ruzie met zijn vrouw en zij gooide al zijn aantekeningen in het vuur, waardoor hij opnieuw kon beginnen met catalogiseren van alle woorden van het Nederlands. Hij was hier al elf jaar mee bezig.
In mei 1933 verbrandden de Nazi’s alle on-Duitse boeken.
In 45 voor Christus stichtte Achillas brand in de haven om de Romeinen te verjagen die Alexandrië aanvielen onder leiding van Julius Caesar. Het vuur verspreidde zich van de haven naar de stad en legde daarbij de bibliotheek in de as. Ruim 500.000 tot een miljoen boeken zijn verloren gegaan.
Nummer 7
Als ik mijn boek op e-book formaat publiceer, dan wordt dat gestolen door e-book piraten.
De kans dat een papieren boek wordt gestolen is net zo groot. Hier ligt een uitdaging voor zowel traditionele als digitale uitgevers.
Nummer 8
Boeken die gepubliceerd worden als e-book zijn niet goed genoeg om als paperback gepubliceerd te worden.
Deze mythe heeft een enorme baard. Tirza van Arnon Grunberg is op e-bookformaat te lezen en veel grote uitgevers publiceren boeken zowel in e-bookformaat als op papier. De meeste auteurs kiezen ervoor om hun boek zelfstandig uit te geven, omdat ze het zinloos vinden om het grootste deel van hun winst af te staan aan uitgeverijen.
Nummer 9
E-books en electronisch publiceren is de doodsteek voor traditionele uitgeverijen.
Er is altijd een zondebok nodig en dat is zelden zinvol geweest. Uitgeverijen hebben meer problemen dan alleen digitalisering. De uitgeverijen die de problemen te boven komen, hebben hun businessmodel aangepast en omarmen juist digitaal uitgeven en adapteren een nieuwe, originele visie op het boekenvak.
Nummer 10
De digitale revolutie voor e-books zal nog jaren op zich laten wachten.
Op dit moment zijn er anderhalf miljoen boeken digitaal beschikbaar via Google en de Sony Reader. Betaalde e-books zitten in het snelst groeiende segment van de boekenwereld. De digitale revolutie is begonnen in Amerika en zal zeker overwaaien naar Europa en Nederland.
(via: Teleread)