Rechtszaak tegen Apple om ebookprijzen vandaag van start

0

In een rechtszaal in New York begint vandaag de veelbesproken zaak tegen Apple. De Amerikaanse overheid beschuldigt Apple en vijf grote uitgevers ervan dat ze zouden hebben samengespannen om de prijzen van ebooks hoog te houden.

Apple en de uitgevers zouden dit hebben gedaan om de macht van Amazon te breken, die tot dan toe veel bestsellers met verlies, voor $9,99 verkocht. Vermoed wordt dat de rechtszaak dan ook vooral een gevolg is van klachten van Amazon.

Topman Tim Cook van Apple zei vorige week nog de zaak “bizar” te vinden. ” We hebben niets verkeerd gedaan en zijn hier heel principieel in.” Volgens de overheid is Apple het brein achter de samenspanning en zorgde met name Steve Jobs er eigenhandig voor dat uitgevers overstapten op een model waarbij niet de boekwinkel maar de uitgever de prijzen van ebooks bepaalt.

Behalve verklaringen van topmannen van de uitgevers en Apple vormen dan ook een aantal e-mails van Steve Jobs zelf het bewijs in deze zaak. Ook een uitspraak van Jobs in zijn biografie telt mee in de rechtszaak.

De vijf uitgevers hebben inmiddels een schikking met de overheid getroffen. Ze zullen de schade van consumenten gaan vergoeden en leveren vanaf nu weer ebooks aan retailers waarbij deze zelf de prijzen kunnen vaststellen.

(NYTimes)

Vorig artikelVoor in bad of op het strand: waterbestendige Kindle
Volgend artikelNieuwe tablets van Samsung
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in