Boekenweekgeschenk 2011 mogelijk ook als ebook

0

Vorig jaar deed de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek nog onderzoek naar de mogelijkheid het Boekenweekgeschenk als ebook te verstrekken. Toen concludeerde het CPNB dat ‘de tijd nog niet rijp was’. Mogelijk komt daar voor de volgende editie in 2011 verandering in.

Een van de argumenten die de stichting destijds noemde was het feit dat niet elke boekhandel de middelen zou hebben om mee te gaan in een campagne die deels gebaseerd is op nieuwe technieken. De toenmalige directeur van het CPNB, Henk Kraima, kreeg met deze conservatieve houding van de stichting flink wat kritiek over zich heen. Sinds 1 juni heeft het CPNB een nieuwe directeur, Eppo van Nispen, voormalig directeur van de openbare bibliotheek in Delft. Als het aan hem ligt moet het komende Boekenweekgeschenk wel als ebook beschikbaar komen. Tegen de NOS zei hij dat hij daarvoor nog wel ‘even het bestuur moet overtuigen’. Volgens hem ligt het onderwerp gevoelig. Het Boekenweekgeschenk is namelijk van oorsprong juist bedoeld om lezers naar de boekwinkels te lokken. Met een digitale editie zou die functie mogelijk veranderen.

Het Boekenweekgeschenk wordt tijdens de boekenweek gratis verstrekt aan klanten die voor een bepaald bedrag aan boeken gekocht hebben. Het gaat meestal om een novelle die speciaal voor de Boekenweek wordt geschreven. Daarnaast verschijnt er ieder jaar een Boekenweekessay dat dieper ingaat op het thema van de Boekenweek van dat jaar. Dat essay is voor een gering bedrag te koop. Dit essay was in de laatste editie wel als ebook beschikbaar, maar voor dezelfde prijs als de papieren versie.

Het Boekenweekgeschenk van 2011 wordt geschreven door auteur Kader Abdolah. Van hem zijn op dit moment nog geen boeken in ebookvorm verschenen. In de volgende Boekenweek staat het levensverhaal centraal, onder het motto ‘Curriculum Vitae – Geschreven portretten’. De Boekenweek 2011 vindt plaats van woensdag 16 maart t/m zaterdag 26 maart.

Omdat de NS hoofdsponsor van het CPNB is, konden bezitters van het Boekenweekgeschenk in de afgelopen edities op de zondag van de Boekenweek gratis met de trein reizen. Of dit met de digitale versie – mocht die er komen – ook zal kunnen is nog niet bekend.

(Via: NOS.)

Vorig artikelBeBook komt met nieuw model ereader
Volgend artikelWinnaars eReaders.nl fotowedstrijd
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in