‘Digitale lezers verkiezen vluchtig leesvoer’

0

De Britse schrijver David Hewson meent dat verhalen met een simpele, lineaire structuur beter geschikt zijn voor ereaders dan boeken met een complexere vertelstructuur.

Of een ebook succesvol wordt of niet, kan afhangen van het genre én de verhaalstructuur, schrijft Hewson in een blogpost. En ook: wat werkt op papier, werkt niet noodzakelijk op ‘elektronisch papier’ (en omgekeerd).

Dat mocht de Britse auteur zelf ondervinden. Zijn boek ‘Epiphany’ (1997), een literaire thriller met een ietwat ingewikkelde vertelstructuur waarbij voortdurend tijdssprongen gemaakt worden, scoorde goed in gedrukte vorm. Het conventionelere en meer lineaire horrorverhaal ‘Native Rites’ dat hij twee jaar later schreef, deed het heel wat minder – het werd na amper een jaar al ‘gedevalueerd’ tot ramsjboek.

Maar toen Hewson beide boeken later in eigen beheer digitaal uitbracht, gebeurde het omgekeerde: ‘Native Rites’ verkocht drie keer beter dan ‘Epiphany’. De reden? “Het is geen exacte wetenschap, maar volgens mij leent het ebook-medium zich tot simpliciteit en een lineaire structuur. Digitale lezers willen ‘vluchtig’ leesvoer voor in de trein of op het vliegtuig”, zegt Hewson. “Ik vermoed dat ereading de natuur van het verhalen vertellen zal veranderen. Complexe en lange vertellingen, zelfs die van Stephen King, voelen vreemd aan op een ereader. Deze boeken zijn gemaakt voor papier, niet voor pixels. Digitale lezers verkiezen onvermijdelijk de populaire genres (romantiek en misdaad, nvdr.), die minder avontuurlijk en meer voorspelbaar zijn.”

Wat vinden jullie? Zijn vlotlezende boeken met eenvoudigere verhaalstructuren meer geschikt om digitaal te lezen dan complexere verhalen die meer concentratie vergen?

(Via: The Observer)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in