Nederlandse Uitgeversbond slaat alarm over illegale download

0

De Nederlandse Uitgeversbond heeft Stichting Brein gewaarschuwd over een bestand dat illegaal op internet wordt aangeboden. Het bestand ter waarde van tienduizenden euro’s bevat 5200 Nederlandstalige ebooks en is gratis te downloaden, schrijft De Telegraaf vandaag.

Het bestand bevat zowel oude als nieuwe titels van bijna alle Nederlandse auteurs. Via een server in de Verenigde Arabische Emiraten wordt het bestand aangeboden op een nieuwsgroepennetwerk. De uitgeversbond heeft na de ontdekking direct contact opgenomen met stichting Brein. Het is niet voor het eerst dat Nederlandse ebooks illegaal worden aangeboden. Wiebe de Jager schreef
eerder al over torrentbestanden met tientallen, honderden of duizenden illegale Nederlandse ebooks. En vorig jaar werd de Nederlandse uitgeefbranche opgeschrikt door grote aantallen Nederlandse illegale ebooks die aangeboden werden via Marktplaats.

Stichting Brein strijdt al jaren tegen het illegaal downloaden van boeken, films en muziek. Al meerdere illegale aanbieders zijn in de rechtbank verslagen door de stichting. Directeur van Stichting Brein, Tim Kuik, legt uit aan De Telegraaf dat dit echter niet makkelijk is: “Internetpiraten als The Pirate Bay gebruiken bijvoorbeeld servers van Ziggo. Zo kunnen mensen downloaden wat ze willen. We zijn in een juridische strijd verwikkeld met dat bedrijf, maar het is toch vreemd dat Ziggo dit soort criminele websites niet blokkeert?”

Tim Kuik heeft desalniettemin vertrouwen in een gunstige afloop van de rechtszaak: “In andere landen zijn zogenaamde torrentwebsites en nieuwsgroeperingen wel succesvol aangepakt, dus dan moet dat hier toch ook kunnen?”

(Via: De Telegraaf)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in