Het ereader of ebook nieuwsfeit van 2009?

0

Er is het afgelopen jaar heel wat gebeurd met ereaders en ebooks. Sony ging ereaders verkopen via Bol.com, Studon.nl verkocht alleen nog maar ePub ebooks. Fujitsu leverde de eerste kleuren ereader.

Ereaders, ereaders, ereaders
Aan de lopende band kwamen er nieuwe ereaders uit. De CrunchPad bleek vaporware, de txtr werd werkelijkheid. De Amerikaanse Kindle 2 kwam naar Nederland. De DR800SG van het Nederlandse iRex Technologies stak de grote plas over naar Amerika. Er werden veel geruchten verspreid over de Apple tablet, die uiteindelijk niet gelanceerd werd in september. Barnes & Noble lanceerde de dual-screen ereader Nook, die overigens sprekend op de Alex van Spring Design lijkt.

Steeds meer tablets zagen het levenslicht voorzien van een Android besturingssysteem dat dit afgelopen jaar een enorme opmars maakte. Ook dual-screen ereaders werden met Android uitgerust.

Overnames, faillissementen, Google
FictionWise werd overgenomen door Barnes & Noble, Lexcycle (van Stanza) door Amazon en PVI nam eInk over. De Google Book Search schikking werd terugverwezen naar de onderhandelingstafel door de rechter na klachten van het Openbaar Ministerie in Amerika. We beschikken nog altijd niet over een oprolbare ereader Readius van Polymer Vision, dat dit jaar failliet ging en een doorstart maakte.

Kranten
Kranten willen gaan laten betalen voor toegang tot hun online artikelen. Rupert Murdoch verbant Google van zijn sites. En NRC ePaper versie 2.0 komt beschikbaar voor meer apparaten dan alleen de iLiad ereader. De Commissie Brinkman ziet heil in ereaders als distributiemiddel voor de noodlijdende krantensector.

Ebooks en piraterij
Amazon verwijderde 1984 en Animal Farm van George Orwell van de Kindle en bood daarna excuses aan. De lage ebookprijzen van Amazon ($9,99) leidden tot een hardcoverprijzenoorlog in Amerika tussen verschillende boekwinkels. Veel uitgevers weten nog niet goed hoe ze op de ebooktrend moeten reageren en brengen het ebook later uit dan de papieren versie of brengen helemaal geen ebook uit, uit angst voor piraterij. Slechts een enkele uitgever brengt zowel de papieren als de ebook versie tegelijkertijd uit. Haar naam was Sarah heeft de twijfelachtige eer om als eerste ebook na de introductie van ePub in Nederland te vinden te zijn op nieuwsgroepen en usenet sites.

En nu jullie!
Maar wat is het ereader / ebook nieuwsfeit van 2009 volgens jullie? Stem in onze poll op de homepage (scroll een beetje naar beneden en dan links) op het nieuwsfeit van 2009!

Vorig artikelSinterklaas test ereader in Bibliotheek VANnU te Roosendaal
Volgend artikelAuteur Sherman Alexie is tegen ebooks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in