China en Taiwan hebben in principe besloten om ePub als standaard formaat voor ebooks in de Chinese taal in te voeren. Dit kan grote gevolgen hebben voor de ebook en ereader markt.
Chinezen lezen graag en uitgevers zullen nu ePub gaan gebruiken voor hun ebooks om ze aan de man te brengen. Ook Taiwan heeft een leesgraag volk en bovendien zijn zij marktleiders in het bouwen van ereaders.
Op dit moment zijn er meerdere ebookformaten beschikbaar: .azw van Amazon, eReader van FictionWise en Barnes & Noble en bijvoorbeeld Apabi (.xeb en .ceb) dat speciaal op de Chinese markt gericht is. Epub kan echter op meerdere ereaders getoond worden en dat is belangrijk volgens de twee Aziatische landen.
Een ander belangrijk aspect van ePub is dat het een open source formaat is. Dat betekent dat China en Japan geen licenties hoeven te betalen voor het gebruik ervan.
“Het is belangrijk om een open formaat als ePub te gebruiken omdat dit mondiale samenwerking toestaat in veel meer talen dan alleen het Chinees, op willekeurig welke ereader er gelezen wordt.” aldus een statement van het Taiwanese ministerie van Economische Zaken.
Niet alleen werden er principe-afspraken gemaakt over ePub, China en Taiwan willen ook meer standaardisering op het gebied van LED, LCD, audiovisuele apparatuur, internet tv, 3G netwerken en duurzame technologieën. Op die manier proberen ze technische standaarden te ontwikkelen die door de rest van de wereld mogelijk overgenomen zullen gaan worden.
In Europa lijkt ook een trend gaande voor de keuze van ePub als standaard voor ebooks. In Nederland zijn bijna alle webshops over naar ePub ebooks. Enkele online ebookwinkels zoals ebook.nl verkopen nog ebooks in het Mobipocket formaat. Wat voor impact zal de keuze van deze twee Aziatische landen hebben op de mondiale acceptatie van ePub? Zullen de andere formaten de opmars van ePub overleven?
(Via: PCWorld.)