Ebooks lezen op elk apparaat via aankoopbewijs

0

In Hollywood is er een nieuw systeem bedacht voor het meenemen en bekijken van digitale film. Basis van het systeem is een soort aankoopbon opgeslagen op internet. Is dit ook een oplossing voor ebooks?

Het systeem is een samenwerking tussen een aantal grote filmmaatschappijen en een paar technologiebedrijven. Onder meer Warner Bros., NBC, Sony, Paramount, Microsoft, Cisco en Intel hebben de handen ineen geslagen om het consumenten makkelijk te maken om overal digitale films te kunnen kijken. Het systeem heet DECE. Dat staat voor Digital Entertainment Content Ecosystem.

Als een consument legaal een digitale film koopt, dan wordt een kopie van het aankoopbewijs opgeslagen op het internet. Vervolgens moet de consument op ieder apparaat dat DECE ondersteunt zijn film kunnen kijken, of hij nu bij vrienden thuis zit of op zijn hotelkamer. Via DECE zou de klant zijn hele filmcollectie moeten kunnen bekijken.

Dit DECE-systeem zou ook een oplossing kunnen zijn voor het lezen van ebooks. Als een consument een ebook legaal aankoopt, dan zou het aankoopbewijs ook in dit DECE opgeslagen kunnen worden. Naast je video’s kun je dan ook beschikken over je hele collectie ebooks. De controle van het aankoopbewijs is een vorm van DRM.

Verschillende ebookverkopers en uitgevers zouden daarvoor moeten gaan samenwerken. Er zou een soort centrale database moeten worden opgezet waarin de aankopen van klanten bewaard worden en die via internet te benaderen is. De klant zou vanuit iedere locatie met een wifi of 3G verbinding bij zijn ebooks moeten kunnen komen. Zo wordt het mogelijk om een ebook op ieder geschikt apparaat dat in bezit is van de klant, te lezen, zonder dat er technische belemmeringen of anderszins beperkende maatregelen nodig zijn.

Ook Google Editions werkt op deze manier: je koopt een licentie op een ebook. Het ebook-bestand blijft in de database staan en de lezer koopt toegang tot het ebook via streaming. Om te kunnen lezen moet je dus eigenlijk online zijn. Google is echter druk bezig met een offline functionaliteit, zodat je Editions ook offline kunt lezen.

(Via: Nu.nl.)

Vorig artikelDe Consumer Electronics Show (CES) voorafjes
Volgend artikelVoorspellingen voor de ebookmarkt van 2010

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in