“Boekhandels moeten hun koers wijzigen”

0

Ari Doeser, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb), vindt dat boekhandels tot nu toe te afwachtend zijn als het gaat om ontwikkelingen zoals de opkomst van het internet en digitaal lezen. Doeser stelt vandaag in BN/De Stem dat boekwinkels ten dode opgeschreven zijn wanneer ze hun koers niet wijzigen.

De ontwikkelingen in de boekenbranche laten zien dat er momenteel een kentering te zien is. In 2010 daalde de omzet van Nederlandstalige boeken met 4,7 procent, zo liet het CPNB gisteren weten. Verder staan buitenlandse partijen als Google, Apple en Amazon op het punt de Nederlandse markt te betreden. Volgens Doeser hebben boekhandels moeite om te gaan met deze ontwikkelingen. “Er gebeurt hier en daar wel wat, maar misschien duurt het te lang. Boekhandels zullen veel moeten doen om het hoofd boven water te houden.”

De beslissing van ECI om alle winkels te sluiten en zich volledig op internet te richten kan een voorbode zijn van wat andere winkels te wachten staat. Doeser: “Er zullen er ongetwijfeld hun deuren moeten sluiten.” Hij ziet nog het meeste perspectief voor boekhandels buiten de Randstad. “Ze bedienen een trouwe klantenkring, die zich graag door hen laat adviseren. Dat kan natuurlijk niet op bol.com.” In de grote steden moeten boekhandels echter grote veranderingen doorvoeren: “Ze zullen veel moeten doen om klanten te blijven trekken. Er moet meer te beleven zijn. Denk aan horeca, tentoonstellingen, lezingen en dergelijke.”

Over de invloed van de huidige generatie ereaders op de boekverkoop is Doeser nog niet bezorgd. “Die zijn allemaal slecht. Maar zodra er één fatsoenlijke op de markt komt, en dat gaat snel gebeuren, dan kunnen de alarmbellen gaan rinkelen.”

(Via: BN/De Stem.)

Vorig artikelSymposium belicht nieuwe inkomstenbronnen voor schrijvers
Volgend artikelJapanners laten massaal hun boeken scannen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in