Japanners laten massaal hun boeken scannen

0

In Japan loopt de opkomst van ebooks flink achter op ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Omdat er onduidelijkheid heerst over copyrights en er nog weinig nieuwe content voor ereaders en tablets is, nemen veel Japanners het heft in eigen hand.

Sinds de komst van de iPad in mei zijn er nu al 60 bedrijven in Japan die gedrukte boeken voor consumenten omzetten in een digitaal formaat. Een van die bedrijven heeft inmiddels 12.000 klanten in het bestand. “Mensen doen het nu zelf, omdat uitgevers niet aan de vraag van de markt voldoen,” aldus Toshihiro Takagi van onderzoeksbureau Impress R&D in Tokyo. Japan heeft ’s werelds grootste boeken- en tijdschriftenmarkt, met een totale jaarlijkse omzet van zo’n 24 miljard dollar. De verwachting is dat het aandeel digitale boeken daarin de komende jaren flink zal stijgen.

Het omzetten van een gedrukt boek in een digitaal boek kost bij sommige aanbieders omgerekend nog geen euro. Deze praktijk zal volgens onderzoeker Masashi Ueno blijven bestaan “zolang de copyright-problemen niet zijn opgelost en mensen hun gewenste ebooks niet kunnen vinden”. Onder de Japanse copyrightwetten mogen lezers zelf hun boeken voor eigen gebruik omzetten in een digitaal formaat. Wanneer lezers het door een derde partij willen laten doen hebben ze echter toestemming van de uitgever nodig.

Volgens kenners is het een kwestie van tijd voordat dit soort thuiskopieën in het illegale circuit zullen circuleren. De komst van de iPad heeft voor een belangrijk deel bijgedragen aan de groeiende vraag naar gedigitaliseerde boeken. De verkoop van scanners nam in de maanden daarna opvallend toe.

Er is ook nog een andere reden waarom de Japanners massaal hun boeken scannen. De gemiddelde leefruimte van een Japanner is slechts 37 vierkante meter, bijna de helft van het gemiddelde in de VS. Veel mensen digitaliseren hun boekencollectie dan ook om plaats te maken voor bijvoorbeeld een pasgeboren kind, of om zelf meer ruimte in huis te krijgen.

(Via: Bloomberg.)

Vorig artikel“Boekhandels moeten hun koers wijzigen”
Volgend artikelBoekenweekgeschenk 2011 ook als ebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in