Nanotechnologie maakt aaibare schermen mogelijk

0

Als één van de nadelen van digitaal lezen wordt vaak het gemis van het gevoel van de textuur van papier genoemd. Een nieuwe ontwikkeling kan daar op termijn verandering in brengen. Met microscopische piëzo-elektrische compontenten kunnen structuren en reliëfs nagebootst worden op gladde oppervlakken zoals touchscreens.

Er zijn al smartphones op de markt die met haptische feedback werken; als je met je vinger het touchscreen bedient geeft het apparaat met korte vibraties aan wanneer je een toets ‘indrukt’. Dat maakt het bedienen van zo’n telefoon een stuk intuïtiever, maar de feedback is verder beperkt in zijn mogelijkheden.

Door het inzetten van microscopische piëzo-elektrische actuatoren kan het principe van haptische feedback verder verfijnd worden. Deze actuatoren zijn in staat om elektrische spanning om te zetten in kleine mechanische verplaatsingen. De minieme trillingen die hiermee opgewekt kunnen worden vertaalt je brein vervolgens als textuur. Door de geringe dikte van de actuatoren kunnen deze in de toekomst wellicht ook in touchscreens verwerkt worden.

Een prototype dat onlangs werd getoond op het jaarlijkse Mobile World Congress gaf bezoekers de ervaring de rand van een knop te voelen op een vlak oppervlak. Het bedrijf Immersion wil de techniek verder perfectioneren, zodat het op termijn mogelijk wordt om echt de ’toetsen’ te voelen van een virtueel keyboard.

Wellicht kunnen we op termijn zelfs ereaders verwachten met een scherm dat de textuur van een linnen omslag en het reliëf van gestempelde letters overbrengt, en waarbij de pagina’s van een ebook glad aanvoelen bij een studieboek, en ruw bij een roman, zodat ook verstokte luddieten weer een reden minder hebben om digitaal lezen te vermijden.

(Bron: Technology Review, via Sander)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in