Ebooks op de agenda in Vlaanderen

0

De ontwikkelingen op het gebied van digitaal lezen zijn ook in Vlaanderen niet onopgemerkt gebleven. Gisteren maakten ministers van Cultuur, Joke Schauvliege, en Innovatie, Ingrid Lieten, bekend dat de Vlaamse regering 500.000 euro wil investeren in de ontwikkeling van een ebookplatform.

Nu de ebookmarkt zich steeds sneller aan het ontwikkelen is, wil de Vlaamse regering op dit gebied niet achterblijven. Met de ontwikkeling van een nationaal ebookplatform willen zij ebooks digitaal ontsluiten voor de Belgische burger. In eerste instantie richten zij zich hierbij op boeken van Vlaamse schrijvers, later wordt de focus verlegd naar ander Nederlandstalig werk. Op het platform worden de digitale boeken bewaard, verkocht en uitgeleend. Via een browser kan de consument gemakkelijk zoeken in het aanbod van ebooks. Deze zijn vervolgens beschikbaar om gelezen te worden op een ereader of smartphone.

Het Vlaamse ebookplatform zal ontwikkeld worden in samenwerking met uitgeverijen en bibliotheken en zal ondersteund worden door het Kenniscentrum Innovatief Aanbesteden. De overkoepelende vereniging voor de boekenwereld in België, Boek.be, geeft aan erg blij te zijn met dit initiatief. Zij achten de kans klein dat een dergelijk platform van de grond zou komen wanneer commerciële partijen dit zouden moeten ontwikkelen zonder de steun van de overheid. Daarvoor is de markt in België gewoonweg te klein.

Met dit ebookplatform heeft de Vlaamse regering ook internationale plannen. Het platform moet ervoor zorgen dat aansluiting bij de projecten Europeana en Google Books mogelijk is. Digitaal lezen heeft in Vlaanderen nu nog nauwelijks voet aan de grond, maar met dit nieuwe initiatief lijkt daar verandering in te komen. De afronding van de onderzoeksfase staat nu gepland voor 2012.

(Via: Schrijven Online.)

Vorig artikelNanotechnologie maakt aaibare schermen mogelijk
Volgend artikelBarnes & Noble combineert boek met ebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in