Uniek digitaal proefschrift biedt onderzoeker inzicht in interesse lezer

0

In veel gevallen zijn ebooks een digitale kopie van een gedrukt boek. Dat het ook anders kan bewijst uitgeverij Eburon met een nieuw verschenen boek. In de ebookversie van Managing the university campus van Alexandra den Heijer wordt volop gebruik gemaakt van de extra mogelijkheden die een digitale uitgave biedt. De auteur krijgt hierdoor een uniek beeld van waar de interesse van de lezer naar uitgaat.

In het proefschrift beschrijft Den Heijer hoe campussen kunnen uitgroeien naar duurzame kennissteden, waar wonen, werken en studeren hand in hand gaan. De aanbevelingen worden gestaafd door tien jaar onderzoek naar campusmanagement bij veertien Nederlandse universiteitscampussen.

De auteur wilde vanaf het begin dat het onderzoek niet alleen in boekvorm, maar ook digitaal, in de vorm van een ebook zou verschijnen. Dat bleek nog niet zo makkelijk, gezien de grafische complexiteit van het boek. Daarnaast moest het ebook meer zijn dan alleen maar een digitale kopie van het gedrukte boek.

Het resulterende ebook, dat in de ePub-standaard is opgesteld, biedt een aantal noviteiten. Zo kan de lezer inzoomen op complexe figuren. Deze figuren zijn als pdf ingebed in het ebookbestand. Ook bevat ieder hoofdstuk links naar extra materiaal, dat aangeboden wordt op de website managingtheuniversitycampus.nl.

“Deze uitgaande links worden via een zogenaamde ‘redirect service’ gekoppeld aan de website”, legt Wiebe de Jager van uitgeverij Eburon uit. “Het is daardoor precies te meten hoe vaak elke link wordt aangeklikt. Dat biedt een onderzoeker unieke mogelijkheden; je kunt immers precies zien waar de aandacht van een geïnteresseerde lezer naar uitgaat en daar met vervolgonderzoek rekening mee houden.”

Het boek is vanaf vandaag te verkrijgen voor € 49,-. De ebook-editie (geoptimaliseerd voor iPad) gaat € 29,- kosten en is onder andere te downloaden via de iBookstore van Apple. Boek en ebook zijn te bestellen via www.managingtheuniversitycampus.nl.

(Via: Eburon.)

Vorig artikelEspresso Book Machine komt naar België
Volgend artikel‘iPad 2 dwingt concurrenten tot eerdere lanceringen’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in