‘Dagbladuitgevers overleggen over gezamenlijk artikelplatform’

0

Uitgevers van zeven Nederlandse kranten zijn volgens een bericht in De Volkskrant van plan later dit jaar een gemeenschappelijke abonnementsdienst op te zetten waarmee consumenten digitale artikelen van verschillende titels kunnen lezen. De dienst zou te vergelijken zijn met het Spotify-concept voor muziek. Lezers zouden hiermee zelf hun eigen krant kunnen samenstellen uit het aanbod van artikelen van de deelnemende dagbladen.

De Volkskrant meldt dat De Persgroep, NRC Media en FD Media momenteel “overleggen” over een gemeenschappelijk platform voor de losse verkoop van krantenartikelen. Het platform zal eind dit jaar gereed moeten zijn, aldus Marieke van der Donk, hoofd consultancy van Deloitte. Tom Nauta, directeur van brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia bevestigt het bericht maar kan nog niets zeggen over de concrete invulling en de beprijzing.

Volgens De Volkskrant werken de onderhandelende partijen hiernaast ook aan een gezamenlijke betaalmuur voor de toegang tot artikelen op de websites van de verschillende kranten, vergelijkbaar met initiatieven die in onder andere Vlaanderen recent opgestart zijn.

Het abonnementsconcept waarover de uitgevers in onderhandeling zijn is niet nieuw in de Nederlandse uitgeefwereld. Ook eReaders Groep, eigenaar van eReaders.nl, werkt met eLinea aan een ‘Spotifymodel’ voor digitale artikelen van kranten en tijdschriften. Volgens Michel Suijkerbuijk, directeur van eReaders Groep, zijn de plannen daarvoor met steun van het Stimuleringsfonds voor de Pers de afgelopen maanden al volledig uitontwikkeld. Daarbij is volop gebruik gemaakt van feedback van gebruikers en uitgevers op eerdere concept-plannen.

Onlangs is ook al begonnen met de bouw van het platform en de verwachting is dat het vernieuwde eLinea kort na de zomer kan worden gelanceerd. Enkele tientallen uitgevers van kranten en tijdschriften hebben reeds hun interesse uitgesproken voor deelname. Michel Suijkerbuijk zegt dat ook alle dagbladenuitgevers welkom zijn zich bij eLinea aan te sluiten. “eReaders Groep zal NDP Nieuwsmedia benaderen om een nadere samenwerking te verkennen.”

Vorig artikelWorldreader maakt lees-app voor ‘dumbphones’
Volgend artikelYindo en Athenaeum Boekhandel werken samen aan eLearningplatform

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in