KB en Google maken 80.000 boeken digitaal beschikbaar

0

Vanaf vandaag zijn 80.000 door Google gedigitaliseerde boeken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag beschikbaar voor het publiek. De boeken zijn full-text doorzoekbaar en kunnen kosteloos gedownload worden in PDF-formaat.

Het gaat om historische, juridische en maatschappelijke publicaties uit de 18e en 19e eeuw die volgens de KB van groot belang zijn voor wetenschappers en onderzoekers. In 2010 sloten Google en de KB een overeenkomst voor het digitaliseren van 160.000 rechtenvrije titels. Die overeenkomst zorgde voor nogal wat ophef, omdat het eerst leek dat Google strenge voorwaarden aan de KB had gesteld, zoals bijvoorbeeld het feit dat ze de boeken niet op een eigen platform mochten aanbieden maar naar Google Books moesten verwijzen. Voor dat laatste is nu toch een oplossing gevonden.

De KB heeft als doel om zoveel mogelijk teksten uit de collectie te digitaliseren. Voor een deel doet het dat zelf, zoals bijvoorbeeld met de krantencollectie. Bas Savenije, algemeen directeur van de KB: “De samenwerking met Google geeft ons de kans om het digitaliseringsproces te versnellen, de vindbaarheid van onze collectie te vergroten en te zorgen voor optimale toegang tot, en gebruik van een unieke verzameling van wetenschappelijke, juridische en maatschappelijke werken uit de 18e en 19e eeuw.”

Het zal nog enkele jaren duren voordat de volledige catalogus van 160.000 titels uit de 18e en 19e eeuw door Google gedigitaliseerd is. Vanaf nu is de eerste helft daarvan in te zien en te downloaden via boeken.kb.nl. Ook zijn de KB-boeken in de zoekmachine Google Books opgenomen.

Vorig artikelFeedly trekt miljoenen nieuwe gebruikers van Google Reader
Volgend artikelAmazon helpt schrijvers bij het maken van boekomslagen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in